Voorschotfraude
Wat is voorschotfraude precies?
Bij voorschotfraude gebruiken criminelen verschillende tactieken. Maar hun verhaal komt er altijd op neer dat ze jou kunnen helpen om groot financieel gewin te behalen als jij eerst een kleiner bedrag naar hen overmaakt. De ene keer beloven ze je geld uit een loterij of erfenis. De andere keer een enorme zakelijke kans. En weer een andere keer een voordelige lening. Als je maar een voorschot geeft.
Tip: blijf realistisch
Lijkt de deal te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Zeker als je nog nooit van de aanbieder gehoord hebt. Maak niet zomaar geld over. Grote kans dat je te maken hebt met een voorschotfraudeur!
Hoe benaderen deze criminelen jou?
Voorschotfraudeurs hebben niet één aanpak. Ze kunnen op verschillende manieren te werk gaan. Enkele voorbeelden:
- Ze mailen of bellen je. En vragen je om een bedrag over te maken, zodat ze je het geld kunnen sturen van bijvoorbeeld een erfenis, lening of loterij.
- Ze bieden je een lening aan tegen een verdacht lage rente en/of zonder BKR-toetsing. Soms ook via een (online) advertentie.
- Ze sturen je valse, maar echt lijkende certificaten en documenten om te bewijzen dat je écht recht hebt op geld, dat ze écht een zakelijke kans voor je hebben.
- Ze doen alsof ze kostbare goederen verkopen, zoals een auto, boot of landbouwapparaat uit het buitenland. En ze beloven die naar je toe te sturen als jij vooraf de verzend- en verzekeringskosten betaalt.
- Ze houden contact met je per e-mail of telefoon om je vertrouwen te winnen. Tot ze je geld op hun rekening hebben. Dan is er geen spoor meer van ze te bekennen.
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
- Zoek altijd online reviews om te achterhalen of je met een betrouwbare partij te maken hebt. Neem eventuele waarschuwingen in die reviews serieus.
- Gaat het om een lening? Check op de website van de Autoriteit Financiële Markten of de kredietverstrekker een vergunning heeft in Nederland.
- Laat je niet overhalen om meekijksoftwareop je apparaat te installeren. Meekijken is dé manier voor criminelen om achter je persoonlijke (bank)gegevens te komen.
Wat kun je doen als je toch opgelicht bent?
Ben je slachtoffer geworden van voorschotfraude? Zet deze twee stappen:
- Meld de fraude direct aan onze fraudeafdeling.
- Doe onmiddellijk aangifte bij de politie.
Meer weten over fraude?
RegioBank en de andere Nederlandse banken zijn samen de website veiligbankieren.nl gestart. Hier vind je volop informatie over fraude en veiligheid.