Pensioengat: wat betekent dit voor jou?

Als je met pensioen gaat, zit je niet te wachten op financiële zorgen. Daarom is het belangrijk om zeker te weten dat je voldoende pensioen opbouwt. Is dat niet het geval, dan heb je een tekort aan pensioen. Dat heet ook wel een pensioengat. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een tekort aan te vullen. Op deze pagina lees je er meer over.   

Wat is een pensioengat? 

Vanaf je pensionering bestaat je inkomen uit een maandelijkse AOW-uitkering en je opgebouwde pensioen. Maar als je te weinig hebt opgebouwd, kun je zomaar geld tekortkomen op je oudedag. Een pensioengat, dus. Wat te weinig pensioen is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. En wat je gewend bent om uit te geven. Het is dus slim om te bekijken of dat strookt met je plannen voor na je pensioen. 

Oorzaken van een pensioengat 

Een pensioengat kan door een tal van oorzaken ontstaan. We lichten een aantal oorzaken hieronder uit:  

Illustratie van een koffer

Verschillende pensioenregelingen

Elke pensioenregeling anders: bij het ene bedrijf bouw je meer pensioen op dan bij het andere. Dat kan mogelijk zorgen voor een pensioengat.   

Je hebt een periode niet of nauwelijks gewerkt

In de gewerkte jaren heb je niet genoeg pensioen opgebouwd.  
Icoon met winkel

Je woonde of werkte in het buitenland

Hierdoor heb je minder AOW opgebouwd. Per jaar dat je in het buitenland woont of werkt, loop je ongeveer 2% AOW-opbouw mis. 
Icoon met zak geld

Een deel van je pensioen gaat naar je ex-partner

Als je uit elkaar gaat, heeft jouw voormalige partner mogelijk recht op een gedeelte van jouw pensioen. 

Je werkte (deels) als ZZP'er

Als zzp’er bouw je geen pensioen op via je werkgever. Wanneer je dus niet zélf pensioen opbouwt, kan er een pensioengat ontstaan.

Heb ik een pensioengat? 

Waarschijnlijk ben je niet iedere dag met je pensioen bezig. Maar als je een mogelijk tekort vermoedt, is het toch goed om even stil te staan bij hoe je ervoor staat.  Op Mijnpensioenoverzicht.nl  zie je hoeveel je ontvangt als je met pensioen gaat. Dit is overigens een inschatting. Hoe dichter je bij je AOW-leeftijd bent, hoe nauwkeuriger deze inschatting wordt. Dit bedrag kun je goed naast je huidige netto-inkomen leggen. Zo krijg je een beeld of je met je toekomstige pensioen uit de voeten kan. Bedenk wel dat je maandelijkse kosten er later misschien anders uitzien dan nu. Vanwege een andere levensstijl, bijvoorbeeld. Of door een van de volgende redenen: 

  • De hoogte van je hypotheek. Misschien heb je je huis afbetaald of betaal je huur als je met pensioen gaat?
  • De inkomstenbelasting. Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, val je meestal in een lager belastingtarief.
  • Je zorgkosten. Als je ouder wordt, is de kans groter dat je meer zorg nodig hebt. In dat geval stijgen je zorgkosten.
  • Door inflatie stijgen de prijzen, waardoor ook jouw kosten omhoog gaan.

In gesprek over je pensioen?

Wil je advies over de mogelijkheden om je pensioen aan te vullen? Je zelfstandig adviseur helpt je graag verder. 

Maak een afspraak

Hoe kan ik een pensioengat aanvullen? 

Een pensioengat vul je aan door zelf extra geld opzij te zetten voor later. Hoe eerder je hiermee begint, hoe meer je later te besteden hebt. Je kunt dit fiscaal vriendelijk doen met een lijfrente of door zelf extra te sparen of beleggen.  Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen. Wil je hier meer over weten? Klik dan op onderstaande link.  

Naar zelf extra pensioen opbouwen