Op kamers? Checklist voor op jezelf wonen 

Ga je op kamers wonen? Een mijlpaal in je leven! Je gaat op eigen benen staan. Het is niet alleen een leuk moment, maar ook spannend. Je krijgt immers ook meer verantwoordelijkheid. Een nieuwe omgeving. En misschien een nieuwe woonplaats die veel groter is dan je gewend bent. Je financiële situatie verandert én je moet een hoop praktische zaken regelen. Met deze checklist voor op kamers gaan helpen we je graag op weg. Succes! 
Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in juni 2023.

1. Het huurcontract 

Het valt niet mee om een kamer te vinden. Is het uiteindelijk gelukt? Dan is het tijd voor het huurcontract. Zorg dat je weet wat je ondertekent. Neem eerst de tijd om het huurcontract goed door te nemen. Doe dat samen met je ouders of iemand anders die je kan helpen. Handig: de Rijksoverheid heeft een overzicht van afspraken die in een huurcontract moeten staan.  

2. Inschrijven bij de gemeente  

Als je op kamers gaat is dat waarschijnlijk in een andere gemeente. Ook als student moet je inschrijven in jouw nieuwe gemeente. Dat mag een aantal weken van tevoren en uiterlijk vijf dagen na je verhuizing. Ga naar de website van de gemeente. Daar staat als het goed is beschreven hoe en wanneer je je kunt inschrijven. Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer info over het inschrijven in een nieuwe gemeente.

3. Gas, water,  licht en internet afsluiten 

De volgende belangrijke stap is het regelen van gas, water, licht en internet. Ga na of dit bij je kamer inbegrepen is. Bij studentenkamers is dit meestal zo. Ga je in een appartement of studio wonen? Dan moet je het waarschijnlijk zelf regelen.  

Regel deze zaken ruim voordat je gaat verhuizen. Het duurt misschien wel een paar weken voordat je aangesloten bent of de spullen ontvangt. Erg vervelend, als je zonder stroom of internet zit. 

4. Inkomsten en uitgaven in kaart brengen  

De volgende stap in deze checklist op kamers wonen: een huishoudboekje. Oftewel: breng je inkomsten en uitgaven in kaart. Hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen en leven, dat weet je nu nog niet. Maar je vaste lasten kun je wel op een rij zetten. En je kunt inschatten wat je inkomsten zijn.  

Tip: breng alles na een aantal maanden op kamers wonen nog een keer in kaart. Nu hoef je minder in te schatten. Je kunt je baseren op je uitgavenpatroon van de voorgaande maanden. 

5. Wat heb je nodig als je op jezelf gaat wonen?  

Misschien wel het leukste deel in deze checklist op jezelf wonen: de nieuwe spullen. Het inrichten van je nieuwe kamer is leuk om te doen. Maar het kan ook veel geld kosten. Ga je in een studentenhuis wonen? Dan zit je qua keukenapparatuur waarschijnlijk wel goed. Wie weet is er ook een wasmachine.  

Ga je niet op kamers, maar in een appartement wonen? Dan heb je veel meer spullen nodig. Denk aan een stofzuiger of een koelkast. Witgoed is duur in aanschaf. Houd daar rekening mee in je keuze voor een kamer of appartement. Je kunt deze spullen tegenwoordig ook huren. Dat scheelt je een flink bedrag voor het aanschaffen. Maar bedenk wel dat huren op de lange termijn waarschijnlijk duurder is. Huren is een oplossing voor de korte termijn.  

Kijk voor de essentiële spullen op Marktplaats en bij Kringloopwinkels. Het kan veel geld schelen en er zijn genoeg tweedehands spullen van prima kwaliteit. Let wel goed op bij de aanschaf. Neem als het kan iemand mee die verstand heeft van de spullen die je gaat kopen. 

Een lijstje met de inboedel die je nodig hebt als je op jezelf gaat wonen vind je bij stap 11

6. Verzekeringen: welke verzekeringen heb je nodig als je op jezelf gaat wonen?  

Een iets minder spannend onderdeel. Maar het is toch hard nodig: verzekeringen. Welke verzekeringen heb je nodig als je op jezelf gaat wonen? We hebben de belangrijkste op een rij gezet. Meer weten over verzekeringen? Je zelfstandig adviseur biedt ook verzekeringen aan helpt je graag.

Maak een afspraak 

Zorgverzekering  

Iedereen van 18 jaar en ouder is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Ben je 18 of ouder? Dan heb je jouw zorgverzekering misschien al geregeld. Is dat niet zo, of ben je nog geen 18? Bespreek dan met je ouders hoe je dit straks samen regelt.  

Inboedelverzekering  

Als je op jezelf gaat wonen is het verstandig om na te denken over een inboedelverzekering. Daarmee zijn de spullen in je kamer verzekerd tegen brand of diefstal. Maar kijk eerst goed naar de waarde van je spullen. Heb je veel spullen van Marktplaats? Dan is de inboedelverzekering waarschijnlijk minder interessant. De verzekering keert bij schade namelijk alleen de dagwaarde uit. Dat bedrag is meestal veel lager dan de aanschafwaarde.  

Overweeg om een speciale studentenverzekering te nemen. Die hebben een dekking die past bij jouw voorkeuren. Dat scheelt waarschijnlijk in de maandelijkse premie.   

Icoon van een bel

Let op: is diefstal ook gedekt?

Een belangrijk nadeel van een inboedelverzekering en op kamers wonen: diefstal is niet perse gedekt. Veel verzekeraars eisen dat de deur naar jouw kamer op slot kan. In een studentenhuis komen meer mensen over de vloer dan alleen de bewoners. Dat zien de verzekeraars als een extra risico. Ga dus goed na hoe de dekking is, voor je je verzekert. 

Andere schadeverzekeringen en een aansprakelijkheidsverzekering  

Een derde verzekering waar je aan kunt denken is een aansprakelijkheidsverzekering. Veel verzekeraars bieden deze aan in combinatie met een inboedelverzekering. Dat kan flink schelen in de kosten. Een aansprakelijkheidsverzekering is bedoeld voor schade die jij veroorzaakt buiten huis.  

Informeer eerst bij je ouders of en hoe zij verzekerd zijn. Hebben zij een aansprakelijkheidsverzekering? Dan ben jij als student – bij de meeste verzekeraars – tot tot je 27e automatisch meeverzekerd.  

7. Toeslagen voor studenten  

Het studentenleven is duur. Op kamers wonen al helemaal. Gelukkig zijn er toeslagen waar je misschien voor in aanmerking komt. Dat scheelt een hoop. 

Huurtoeslag

Je hebt op kamers geen recht op huurtoeslag. Je moet daarvoor een woning met een eigen voordeur, keuken en badkamer hebben. Kun je relatief goedkoop een studio huren? Dat is met huurtoeslag misschien goedkoper dan een kamer in een studentenhuis.

Meer over huurtoeslag

Zorgtoeslag

Je hebt recht op zorgtoeslag als je inkomen lager is dan €38.520. Jij zit als student vast niet boven die grens. Betalen je ouders jouw zorgverzekering? Dat maakt geen verschil voor de zorgtoeslag die je krijgt. Je wordt niet gekort. 

Meer over zorgtoeslag

8. De verhuizing  

Nu je bij deze stap in de checklist op jezelf wonen bent aanbeland, ben je waarschijnlijk klaar voor de verhuizing. Dat is een hele operatie. Een aantal belangrijke dingen om aan te denken: 

  • Begin op tijd met de voorbereiding. Heb je hulp nodig? Sjouwers? Vraag hen op tijd om jouw verhuisdag vrij te houden in de agenda.
  • Je hebt een busje of verhuiswagen nodig, maar misschien is de auto van je ouders wel groot genoeg. Als dat niet zo is: met je rijbewijs B mag je een (klein) busje besturen.
  • Meet je spullen op en ga na of alles past.
  • Regel verhuisdozen en start op tijd met het inpakken van je spullen.
  • Zorg dat er voldoende eten en drinken is voor jou en je helpers.

    Dit waren de belangrijkste zaken om voor te bereiden voor je verhuizing. Wil je niets aan het toeval overlaten? Kijk dan eens in dit handige document van de Consumentenbond.  

    9. Adreswijzigingen doorgeven   

    Ben je verhuisd? Dan kun je zeggen dat je op jezelf woont. Gefeliciteerd! Nu is het tijd om je adreswijzing door te geven. Heb je verhuizing bij de gemeente gemeld? Zij veranderen jouw gegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). Overheidsinstanties hebben jouw nieuwe adres dan automatisch ook. Hen hoef je niet meer te informeren. 

    Natuurlijk moet je je adreswijziging nog aan anderen doorgeven. Bijvoorbeeld:  

    • Familie, vrienden en kennissen;
    • Je werkgever, als je een bijbaan hebt;
    • Energie- en waterbedrijf (als je niet in een studentenhuis gaat wonen);
    • De bank;
    • Huisarts en tandarts;
    • Verenigingen waar je lid van bent;
    • Abonnementen, als je die hebt.

      Je kunt je adreswijziging ook doorgeven via de Verhuisservice van Post NL. Zij informeren een aantal instanties voor je. Je bent wel zelf verantwoordelijk om na te gaan of de adreswijziging overal is doorgekomen.  

      10. Studentenrekening openen  

      De volgende stap in de checklist op kamers gaan is het afsluiten van een studentenrekening. Je hebt natuurlijk al een rekening, dus waarom zou je dat doen? Het voordeel is dat een studentenrekening geen extra geld kost. Je betaalt geen maandelijkse kosten voor het aanhouden voor de rekening. 

      De rekening voor studenten en jongeren van RegioBank heet Jongerenbetaalrekening. De rekening is gratis voor jongeren van 18 tot 27 jaar. Je mag er rood mee staan, als je dit eerst aanvraagt. En het is ook mogelijk een creditcard bij je rekening te krijgen.   

      De Jongerenbetaalrekening van RegioBank  

      11. Je kamer inrichten 

      Misschien is dit wel de leukste stap: je kamer inrichten! De meubels moet je sowieso regelen. Dat is leuk om te doen, maar het kost je ook geld. Kijk daarom ook voor je inboedel of je leuke dingen tegenkomt op Marktplaats of bij een Kringloopwinkel.  

      Ben je opzoek naar inspiratie om je kamer in te richten? Kijk dan eens rond op Pinterest. Hier vind je veel foto’s van handige ideeën voor je inrichting. Waarschijnlijk heb je niet zo veel vierkante meters tot je beschikking. Jouw kleine studentenkamer inrichten is een uitdaging waar Pinterest je bij kan helpen.  

      Los van leuke ontwerpideeën zijn er natuurlijk spullen die je sowieso nodig hebt. Hieronder een lijstje de belangrijkste inboedel die je nodig hebt voor het inrichten van je studentenkamer:  

      • Bed;
      • Tafel of bureau met stoel;
      • Bank;
      • Kledingkast;
      • Pannen;
      • Borden, bestek en bekers/glazen;
      • Televisie;
      • Wasmand;
      • Prullenbak.
      • EHBO-spullen

      Bijna klaar om op kamers te gaan? Hier wat tips  

      Dit artikel is geschreven voor bijna-studenten die op het punt staan op kamers te gaan. Ga jij over een poos op kamers, maar nu nog niet? Dan heb je nog wat extra tijd. Hier wat tips om je voor te bereiden om in de toekomst op kamers te gaan: 

      • Sprokkel vast je uitzet bij elkaar of spaar geld voor je uitzet;
      • Leer huishoudelijke taken van je ouders;
      • Schrijf je vast in bij sites om kamers te zoeken;
      • Schrijf je in bij de woonstichting in de stad (of steden) waar je wil gaan studeren.

        Terug naar de overzichtspagina

        Meer informatie over:

        Wat kosten studeren?

        Uitgaven van een student

        Klaar met studie