Studeren
Heb je een diploma gehaald en ga je studeren? Gefeliciteerd! Er komt waarschijnlijk een leuke tijd aan. Maar je weet vast ook al dat je veel moet gaan regelen. Gelukkig hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Wij helpen je op weg met handige informatie en hulpmiddelen.
Betaalproducten voor studenten
Je bent op de website van een bank, dus laten we beginnen met betaalproducten. Veel banken - wij ook- bieden een speciale studentenrekening of jongerenrekening aan. Belangrijkste voordeel: je hoeft er niet voor te betalen! Met de Jongerenrekening van RegioBank bankier je gratis (tot je 27e), mag je rood staan tot € 500 en is een jongerencreditcard een optie.
Meer over de jongerenbetaalrekening van RegioBank
Wat kost studeren?
Of je als student op kamers gaat of niet: je studie moet je betalen. Maar wat kost studeren precies? Wat ben je kwijt aan je studie zelf, in de vorm van collegegeld of studiegeld? En met welke andere kosten moet je rekening houden? We hebben alles voor je uitgezocht en op een rij gezet: de kosten van een hbo-opleiding of de universiteit en het studiegeld in het mbo. En vergeet ook de kosten van studieboeken niet! Handig: we hebben direct ook wat bespaartips voor je.
Lees alles over de kosten van studeren
Checklist voor op jezelf wonen
Ga je op kamers wonen? Een mijlpaal in je leven! Je gaat op eigen benen staan. Het is niet alleen een leuk moment, maar ook spannend. Je krijgt immers ook meer verantwoordelijkheid. Met deze checklist voor op kamers gaan helpen we je graag op weg. Succes!
De kosten en uitgaven van studenten
Op de pagina over de kosten van studeren gaan we vooral in op collegegeld en andere uitgaven die direct te maken hebben met je studie. Maar er is meer. Kamerhuur bijvoorbeeld. De boodschappen. Of kleding, schoenen en uiterlijke verzorging. En of je nu een feestbeest of sportfanaat bent, ook je vrijetijdsbesteding kost geld. Op een aparte pagina verzamelden we alle kosten en uitgaven die horen bij het studentenleven. Je vindt er onder andere wat studenten in Nederland gemiddeld uitgeven aan verschillende dingen. En, niet onbelangrijk, een hele reeks bespaartips!
Alles over kosten en uitgaven studenten
Studiefinanciering
Gelukkig heb je als student niet alleen kosten, maar ook inkomsten. Los van wat je met een bijbaantje kunt bijverdienen als student, heb je natuurlijk recht op studiefinanciering In 2014 verviel de basisbeurs in het hoger onderwijs, maar het kabinet voerde die vanaf studiejaar 2023/2024 opnieuw in. Ook heb je recht op een studentenreisproduct en kunnen sommige studenten een aanvullende beurs aanvragen. En ga jij studeren aan een mbo-instelling? Dan heb je vanaf je 18e sowieso recht op een basisbeurs. Je leest er alles over op onze informatiepagina.
Geld lenen
Als student kun je geld lenen via de studentenlening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die lening maakt deel uit van je studiefinanciering. Maar je kunt -aanvullend- op andere manieren geld lenen voor je studie. Via een persoonlijke lening of doorlopend krediet bijvoorbeeld. Geld lenen als student is een optie, maar ben je voldoende op de hoogte van de gevolgen? Geld lenen kost geld, zoals je waarschijnlijk wel weet. En het rentepercentage van een persoonlijke lening of persoonlijk krediet ligt aanzienlijk hoger dan de rente op je studielening.
Zorg dat je alle informatie hebt voor je beslist over een lening. Onze informatiepagina helpt je een keuze te maken.
Alles over geld lenen voor je studie
Studieschuld terugbetalen
Als je geld gaat lenen voor je studie, houd je daar een studieschuld aan over. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar zorg dat je wel van tevoren weet waar je aan begint. Je kunt er later gevolgen van ondervinden. Zeker als je besluit te lenen bij een andere geldverstrekker dan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Maar als je eenmaal een studieschuld hebt, hoe ga je daar dan het handigst mee om? Is het bijvoorbeeld beter om je studieschuld eerder af te lossen, of om te sparen of je geld te beleggen? Deze en meer vragen beantwoorden we op onze pagina over studieschuld.
Meer over het terugbetalen van je studie
Studieschuld en hypotheek
Overweeg je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) extra te lenen voor je studie? Houd er rekening mee dat je daar een studieschuld aan overhoudt. Dat kan er over een aantal jaar voor zorgen dat je maximale hypotheekbedrag lager uitvalt. Of je kunt helemaal geen hypotheek krijgen.
Of heb je al een studieschuld en wil je een woning kopen? Dan maakt het verschil of je een schuld hebt uit het oude of nieuwe financieringsstelsel. Je leest er alles over op onze informatiepagina over een huis kopen met een studieschuld.
Alles over studieschuld en hypotheek
Bijverdienen als student
Bijverdienen als student is natuurlijk verstandiger dan bijlenen. Probeer dit, als het even kan! Maar let op: als je inkomen stijgt kan dat gevolgen hebben voor studiefinanciering, zorgtoeslag en huurtoeslag of zelfs je belastingaangifte. We hebben alle regels en regelingen voor je op een rij gezet.
Alles over bijverdienen voor studenten
Belasting en studeren
Studeren is duur, zeker als je als student op kamers gaat wonen. Maar er zijn misschien voor jou wel wat meevallers. Als je je aangifte inkomstenbelasting doet, kan het best zijn dat je geld terugkrijgt. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de regelingen als je de jaarlijkse belastingaangifte doet. Lees onze informatiepagina over dit onderwerp en zet vast een reminder in je agenda voor maart volgend jaar!
Meer over belasting en studeren
Toeslagen voor studenten
Een andere manier om je studentenbegroting een boost te geven: toeslagen voor studenten. We hebben het dan vooral over zorgtoeslag en huurtoeslag. Zorgtoeslag is bij de meeste studenten bekend. Maar wist je dat je misschien recht hebt op huurtoeslag, als je niet op kamers gaat, maar een appartementje of studio huurt? Dat is de moeite van het uitzoeken waard.
Meer over toeslagen voor studenten
Checklist: klaar met studeren
Ben je klaar met studeren, of wil je stoppen met je opleiding? Daar komt -net als beginnen met studeren- een hoop bij kijken. Ook hiervoor hebben we een geheugensteuntje gemaakt: de ‘checklist klaar met studeren’.