Je kind leren omgaan met geld
Omgaan met geld: financiële opvoeding
Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld, hebben als volwassenen minder vaak financiële problemen. Een goede financiële opvoeding is dus heel belangrijk. Kinderen moeten eerst leren dat geld waarde heeft, en daarnaast dat het kan opraken. Zo leren ze keuzes maken en sparen. Als ze iets ouder zijn, leren ze ook dat je niet zomaar geld krijgt, maar er iets voor moet doen.
5 tips om je kind te leren omgaan met geld
Al vanaf een jaar of 6 kun je je kind laten oefenen met geldzaken. Van het eerste zakgeld tot een eigen bankrekening, hier zijn onze tips.
Geef je kind zakgeld
Rond een jaar of 6 zijn de meeste kinderen klaar voor zakgeld. Met zakgeld maakt je kind voor het eerst kennis met eigen geld. Zo ontdekt je kind wat de waarde van geld is, omdat het niet zomaar alles kan kopen.
Leer je kind sparen
Leer je kind omgaan met een eigen inkomen
Digitaal geld: een eigen rekening voor je kind
Oefenen met geld: leer je kind geldrekenen
Vanaf groep 3 begint je kind meestal met rekenen op school. Daar hoort ook het rekenen met geld bij. Thuis kun je dit oefenen met je kind. Maak bijvoorbeeld gebruik van die leuke speelgoedkassa en laat je kind wisselgeld teruggeven. Of ga samen naar de supermarkt om te zien hoe ver je komt met een bepaalde hoeveelheid contant geld.
Oudere kinderen kun je helpen om de inkomsten (zakgeld, kleedgeld, bijbaantje) en uitgaven (abonnementen, verzekering etc.) op een rijtje te zetten. Zo wordt in één oogopslag duidelijk wat er binnenkomt en uitgaat. Het visuele overzicht helpt je kind bij het omgaan met zijn of haar budget.
Een eerste bijbaan en inkomen voor je kind
Als je kind oud genoeg is, kan het een eerste bijbaantje nemen. Vanaf dit moment heeft je tiener een eigen inkomen: een hele verantwoordelijkheid. Een bijbaan levert allerlei nieuwe financiële ervaringen op: een loonstrookje, een arbeidscontract, jaaropgaven. Bovendien heeft je kind opeens veel meer geld te besteden. Het is goed om samen te bespreken hoe je kind dit geld uitgeeft. Slim is bijvoorbeeld om een deel op een spaarrekening te zetten.
Vanaf welke leeftijd mag je werken?
Veilig leren omgaan met geld
Eigen geld brengt altijd risico’s met zich mee. Niet alleen moet je kind slim leren omgaan met geld, maar ook met de gevaren van fraude. Heb je bijvoorbeeld al aan je kind uitgelegd wat een geldezel is?
Bij RegioBank werken we hard om ervoor te zorgen dat je je bankzaken veilig kunt regelen. Hier lees je alles over veilig bankieren.
Benieuwd naar al onze producten voor je kind?
Heb je advies nodig over het regelen van financiële zaken voor je kind, zoals het openen van een betaal- of spaarrekening? Jouw zelfstandig adviseur helpt je graag verder.
Meer tips over de financiële opvoeding?
Je kind leren omgaan met geld kan soms best lastig zijn. Daarom helpen we je graag met allerlei handige tips. Zodat je stap voor stap spelenderwijs je kind op weg helpt.