Wees voorzichtig met geld lenen
Je weet het: geld lenen kost geld. Doe het dus niet zomaar en check vooraf altijd of een lening écht nodig is. Dit zijn je opties om geld te lenen als je 18 bent.
Geld lenen voor je studie
Je kunt tijdens je studie een lening afsluiten bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dat kan aantrekkelijk zijn, omdat de rente heel laag is en je het over een lange periode kunt terugbetalen. Maar dat betekent ook dat het je nog lang blijft achtervolgen als je klaar bent met studeren. Bovendien heeft een studieschuld invloed op de hypotheek die je later wilt afsluiten. Daarover lees je verderop meer.
Het Nibud heeft alle info over lenen bij DUO bij elkaar gezet. Handig om dit door te nemen voordat je gaat lenen.
Rood staan
Als je rood staat op je betaalrekening, geef je eigenlijk geld uit dat je helemaal niet hebt. Je leent het van de bank, en je betaalt er ook rente over. Rood staan kan je tijdelijk wat lucht geven, bijvoorbeeld als je onverwacht hogere kosten hebt. Maar denk er niet te makkelijk over en beschouw het niet als je eigen geld.
Wil je rood kunnen staan? Dan moet je dit eerst aanvragen. Of en hoeveel je rood mag staan, hangt af van je inkomen.
Over rood staan op je Jongerenbetaalrekening
Je eigen creditcard
Met een creditcard kun je wereldwijd betalen. Heel handig voor op vakantie of als je online aankopen wilt doen. Alle uitgaven worden bij elkaar opgeteld en aan het eind van de maand afgeschreven. Dat is meteen het gevaar van een creditcard: je ziet de uitgave niet meteen terug op je rekeningafschrift. Met de RegioBank Creditcard heb je 21 dagen de tijd om je creditcarduitgaven terug te betalen. Dit kan met een automatische incasso, via iDeal of met een overschrijving.
Dit is de RegioBank Creditcard
Een lening als je 18 jaar bent
Wees voorzichtig met een lening. Doe het alleen als het niet anders kan. Je moet het hele bedrag uiteindelijk echt weer terugbetalen, mét rente. Afhankelijk van waar je de lening afsluit kan de rente oplopen tot ver boven de 10%. Weet je het zeker? Dan zijn dit de 2 meest voorkomende leningen die je bij een bank of andere kredietverstrekker kunt afsluiten:
Persoonlijke lening
Je krijgt het bedrag in een keer op je rekening. In een vooraf afgesproken aantal maanden betaal je het geleende geld terug. Natuurlijk betaal je ook rente over het bedrag dat nog openstaat. Hoe hoog de rente is, hangt af van de aanbieder.
Doorlopend krediet
Deze lening is flexibeler dan de persoonlijke lening. Je spreekt vooraf een maximale bestedingsruimte af. Vervolgens mag je steeds zelf weten hoeveel en hoe vaak je geld opneemt. Elke maand los je iets af. Ook betaal je rente over het opgenomen bedrag. Maar zit je weer even krap bij kas? Dan kan je dat geld opnieuw lenen. Het gevaar is dat je zo nooit alles volledig aflost.
De invloed van een lening op je leven
Een lening heeft op de lange termijn meer invloed dan je misschien denkt. Zo registreert het Bureau Krediet Registratie (BKR) al jouw leningen boven de € 250. En dat zijn niet alleen persoonlijke leningen of je creditcard, maar ook een mobiele telefoon van meer dan € 250 op afbetaling.
Wist je dat al jouw BKR-geregistreerde leningen invloed hebben op de hypotheek die je later wilt afsluiten? Je kunt dan minder hypotheek krijgen. Denk dus goed na voordat je een lening afsluit.
Deze zaken hebben invloed op je hypotheek
-
Mogelijk ook interessant: