We raden je aan om over te stappen op een nieuwe browser
Sorry, Internet Explorer ondersteunen wij niet meer. Deze browser voldoet niet aan de huidige beveiligingseisen. Sommige functies en nieuwe technieken werken minder goed.
Stel: je wordt gebeld door iemand die zegt RegioBank-medewerkster te zijn. Zij vertelt dat ze verdachte transacties op je rekening ziet. En om dit voor je op te lossen, kijkt ze graag even mee op je apparaat – via speciale ‘meekijksoftware’. Grote kans dat ze je zo probeert op te lichten. Hoe voorkom je dat ze daarin slaagt?
Wat is meekijksoftware precies?
Via meekijksoftware kun je iemand op afstand mee laten kijken met wat je doet op je computer, tablet of telefoon. Denk aan de software AnyDesk of TeamViewer. Deze persoon kan dankzij die software ook de besturing van je apparaat overnemen. Dit kan fijn zijn als hij of zij te vertrouwen is en je echt helpt om een probleem op te lossen. Er is dan ook niets mis met meekijksoftware op zich. Producenten van deze software zijn bovendien meestal betrouwbare bedrijven, zoals Microsoft. Meekijksoftware is alleen schadelijk als criminelen er misbruik van maken.
Hoe gaan deze criminelen te werk?
Vaak is het misbruik van meekijksoftware onderdeel van bankhelpdeskfraude of helpdeskfraude. Criminelen doen zich dan voor als helpdeskmedewerkers van een organisatie die je vertrouwt. Ze proberen je te verleiden om de meekijksoftware te installeren en de besturing van je apparaat aan hen over te dragen. Zie hier een aantal voorbeelden:
Ze doen alsof ze medewerkers van RegioBank zijn, nemen contact met je op en komen met verontrustend nieuws. Zo liegen ze bijvoorbeeld dat er verdachte transacties op je rekening te zien zijn.
Ze zeggen dat dit probleem snel opgelost moet worden, zodat je naast paniek ook haast voelt. Daardoor heb je een minder sterke neiging om hen te wantrouwen en bijvoorbeeld te controleren of ze echt zijn wie ze zijn.
Ze claimen dat ze je kunnen helpen als ze op afstand mee mogen kijken op je telefoon, tablet of computer. En vervolgens dat ze de besturing van je apparaat moeten overnemen om snel tot een oplossing te komen.
Heb je hun de controle gegeven over die besturing? Dan vragen ze je om in te loggen in je bankomgeving. Zo kunnen zij stiekem betalingen klaarzetten. Daarna verleiden ze je om betalingen te doen of beveiligingscodes af te geven, allemaal zogenaamd om je probleem op te lossen.
Ze zorgen dat je ondertussen niet precies doorhebt wat er gebeurt. Hiervoor maken ze het beeld op je scherm bijvoorbeeld klein of helemaal zwart. Ook gaan ze snel te werk, zodat je geen tijd hebt om goed bij te houden wat ze doen.
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
Herken de werkwijze van deze fraudeurs. Dan ben je extra waakzaam. Volg verder deze tips:
Installeer nooit zomaar software als een vreemde dat van je vraagt. Ook niet als die persoon zegt een bankmedewerker te zijn.
Laat een onbekende nooit de besturing van je apparaat overnemen.
Maak geen geld over als een vreemde dat van je vraagt.
Wat kun je doen als je toch opgelicht bent?
Ben je slachtoffer geworden van misbruik van meekijksoftware? Zet dan altijd deze drie stappen:
Blokkeer meteen je betaalpas in de RegioBank spp of in Mijn RegioBank.