Datingfraude

Je bent verliefd op iemand met wie je online contact hebt. Dus natúúrlijk leen je die persoon geld als hij of zij dat opeens hard nodig heeft. Maar dan blijkt dat je nieuwe vlam nep is. En dat jij bent opgelicht. Hoe voorkom je dit soort datingfraude?

Wat is datingfraude precies?

Bij datingfraude maken criminelen nep-identiteiten aan op datingsites, sociale media of online platforms, inclusief games. Zij leggen contact met je en bouwen een relatie met je op. Ze sturen je bijvoorbeeld lieve berichten en geven je het gevoel dat jullie perfect bij elkaar passen. Zodra je hen vertrouwt en om hen geeft, liegen ze dat ze een groot financieel probleem hebben. Ze sturen aan op jouw hulp, bijvoorbeeld voor ‘hoge medische kosten’. Maar als je geld overmaakt zie je dat nooit meer terug.

Tip: beluister de podcast van Herken fraude

Wil je meer tips over het herkennen van online datingfraude? Luister dan de podcastaflevering 8 van Herken fraude. En ontdenk hoe je datingfraude herkent én wat je ertegen kunt doen.

Naar podcastaflevering 8 van Herken fraude

Hoe benaderen deze criminelen jou?

Datingfraudeurs (ook wel ‘liefdes-’ of ‘romantische fraudeurs’ genoemd) volgen vaak een vergelijkbare werkwijze. Enkele veelvoorkomende kenmerken:

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt? 

Herken de werkwijze van datingfraudeurs. Dan ben je extra waakzaam. Volg verder deze tips:

  • Wees altijd voorzichtig bij online dating. Vertrouw niet blindelings op online profielen: die kunnen nep zijn. En deel dus ook geen persoonlijke of financiële informatie met de mensen achter die profielen. Zeker niet als je ze nog nooit live hebt gezien. Onder live verstaan we beeldbellen of in het echt (fysiek).
  • Maak niet zomaar geld over naar iemand die je alleen online kent en nog nooit in het echt hebt ontmoet. Ook niet via cadeaukaarten of investeringen. Doe nader onderzoek en laat je niet onder druk zetten.
  • Heb je iemand wel ontmoet? Leg je lening dan vast, zodat je die zwart-op-wit hebt en de identiteit van de ander gecheckt is.
  • Houd familie of vrienden op de hoogte van je relatie. Zij zien misschien eerder dan jij dat er iets mis is. Niet voor niets hebben datingfraudeurs vaak liever niet dat je anderen over jullie relatie vertelt.
Icoon van een bel

Let op voor beleggingsadvies!

Naast dat de criminelen contact met je leggen en een relatie opbouwen, weten ze zich tegenwoordig ook voor te doen als een succesvol investeerder. Zodra ze een sterke vertrouwens- of liefdesband hebben opgebouwd, kunnen ze je goed advies geven over beleggingen, meestal in crypto’s.

Meer informatie over investeringsfraude

Wat kun je doen als je toch opgelicht bent?

Ben je slachtoffer geworden van datingfraude? Zet deze vijf stappen:

  1. Verbreek het contact met de crimineel (als je dit nog hebt).
  2. Maak geen geld meer over.
  3. Meld de fraude direct aan onze fraudeafdeling.
  4. Doe onmiddellijk aangifte bij de politie.
  5. Meld de fraude bij het medium waar je de crimineel hebt leren kennen.

Meer weten over fraude?

RegioBank en de andere Nederlandse banken zijn samen de website veiligbankieren.nl gestart. Hier vind je volop informatie over fraude en veiligheid.

Naar veiligbankieren.nl