Investeringsfraude
Wat is investeringsfraude precies?
Bij investeringsfraude proberen criminelen je te verleiden om te investeren in valse, niet bestaande beleggingen of virtuele valuta (crypto’s). Ze beloven vaak hoge rendementen. En ze gebruiken misleidende tactieken om aan je identiteitsgegevens te komen of jou zover te krijgen dat je geld overmaakt. Dat geld zie je daarna niet meer terug.
Hoe benaderen deze criminelen jou?
Investeringsfraudeurs hebben niet één aanpak. Ze kunnen op verschillende manieren te werk gaan. We geven je enkele voorbeelden.
Tip: blijf realistisch
Lijkt een investeringsvoorstel te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Wees in die gevallen dus extra voorzichtig: grote kans dat je te maken hebt met een investeringsfraudeur.
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
Het allerbelangrijkste is om de werkwijze van investeringsfraudeurs te herkennen. Dan ben je extra waakzaam. Volg verder onderstaande tips als je een aantrekkelijk aanbod krijgt om te investeren, zeker als je overweegt om geld over te maken:
- Check via de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of de aanbieder een vergunning heeft in Nederland. En of er waarschuwingen zijn over de aanbieder.
- Vraag de aanbieder altijd informatie over het beleggingsproduct, de bijbehorende kosten en de risico’s.
- Weiger als de aanbieder je vraagt om meekijksoftware op je apparaat te installeren of de besturing over te nemen. Een legitieme investeringsmaatschappij zal dit nooit van je vragen.
- Benadert een aanbieder je onverwacht met de mogelijkheid om geld te investeren? Wees extra kritisch en laat je niet onder druk zetten.
- Adverteert een bekend persoon met een aantrekkelijke investering? Ga dan naar de website van de krant of omroep en zoek de advertentie of het artikel. Vind je hier niets of vind je zelfs een waarschuwing van de beroemdheid dat zijn of haar wordt naam misbruikt? Dan is de advertentie vervalst.
- Stuur alleen een kopie van je identiteitsbewijs als je die hebt gemaakt met de KopieID-app van de Rijksoverheid. Een onbewerkte kopie kan worden misbruikt voor fraude.
Wat kun je doen als je toch opgelicht bent?
Ben je slachtoffer geworden van investeringsfraude? Zet deze twee stappen:
- Meld de fraude direct aan onze fraudeafdeling.
- Doe onmiddellijk aangifte bij de politie.
Weet je nog niet zeker of je slachtoffer bent geworden, maar heb je het vermoeden van wel? Of twijfel je aan de echtheid van documenten die een investeringsmaatschappij je heeft gestuurd? Bel ons dan meteen op 030 - 291 42 90. Of ga langs bij je zelfstandig adviseur. Hij of zij helpt je graag.
Meer weten over fraude?
RegioBank en de andere Nederlandse banken zijn samen de website veiligbankieren.nl gestart. Hier vind je volop informatie over fraude en veiligheid.