Factuurfraude
Wat is het?
Bij factuurfraude sturen criminelen je een valse factuur of rekening uit naam van een ander, bijvoorbeeld een overheidsinstelling om vertrouwen te winnen. Ze dringen er meestal op aan dat je dit snel betaalt. Wanneer je dit doet, betaal je dus de oplichters en zie je je geld en de dienst of het product waarvoor je betaalt niet terug.
Hoe proberen criminelen je te misleiden
Bij factuurfraude gaan oplichters op verschillende manieren te werk:
- Ze doen zich voor als bijvoorbeeld de Belastingdienst en zeggen dat je nog een openstaande rekening hebt. In een bericht dringen ze erop aan dat je snel betaalt om een boete of beslag te voorkomen. Het rekeningnummer of de betaallink in het bericht is alleen niet echt van de Belastingdienst, maar van een rekening waar de oplichters bij kunnen. Zo krijgen zij het geld.
- Ze doen zich voor als een koper of verkoper op een verkoopplatform als Marktplaats. Jij moet alleen wel de kosten voorschieten voor de haal- en brengservice, meestal via een betaallink of met cadeaukaarten. Ze beloven dat je het voorschot terugkrijgt als het product wordt opgehaald. Maar het product wordt nooit opgehaald. En je geld is weg.
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
- Klik niet zomaar op linkjes in e-mails of sms’jes.
- Controleer of je echt een openstaande rekening hebt bij de instantie of het bedrijf uit het bericht.
- Controleer de afzender van de berichten.
- Check het rekeningnummer van de ontvanger.
- Laat je niet onder druk zetten.
- Handel je via een verkoopplatform? Schiet geen bedragen voor en maak alleen gebruik van veilige betaalmethodes die je kent en vertrouwt.
- Heb je een bestelling gedaan voor je bedrijf? Controleer dan altijd of de informatie op de factuur hetzelfde is als de vorige keer.
Wat kun je doen als je toch opgelicht bent?
Ben je slachtoffer geworden van voorschotfraude? Zet deze twee stappen:
- Meld de fraude direct aan onze fraudeafdeling.
- Doe onmiddellijk aangifte bij de politie.
![](/upload_mm/1/d/c/14322_fullimage_icoon_60x60_lampje.png)
Meer weten over fraude?
RegioBank en de andere Nederlandse banken zijn samen de website veiligbankieren.nl gestart. Hier vind je volop informatie over fraude en veiligheid.