Je hypotheek loopt af
Dit zijn je mogelijkheden:
Je hypotheek loopt af vóór 1 januari 2025
Loopt je hypotheek af voor 1 januari 2025? Dan heb je een brief van ons gekregen met informatie over wat je precies kunt doen. Heb je deze brief niet meer? Of heb je vragen? Bel je zelfstandig adviseur. Hij of zij helpt je graag.
Je hypotheek loopt af op of na 1 januari 2025
- Je lost je hypotheek voor een deel of helemaal af met eigen geld. Bijvoorbeeld met spaargeld of met geld dat vrijkomt uit een beleggings- of levensverzekering die aan je hypotheek gekoppeld is.
- Je verkoopt je huis voor de einddatum en lost je hypotheek af met de verkoopopbrengst.
- Je sluit een nieuwe hypotheek af om je huidige hypotheek mee af te lossen. Je adviseur helpt je daarbij.
Stap 1: Bekijk je hypotheek en je situatie
We vinden het belangrijk dat je genoeg tijd hebt om te beslissen hoe je op de einddatum je hypotheek wilt aflossen. Daarom krijg je 1 jaar voor de einddatum een brief van ons. Daarin staat hoeveel je nog moet terugbetalen. Je kunt dan alvast nadenken over de manier waarop je de hypotheek die afloopt terugbetaalt. Bijvoorbeeld met eigen geld of een nieuwe hypotheek.
Check je aflossingsvrije hypotheek
Stap 2: Geef aan ons door wat je wilt doen
Zeven maanden voordat je hypotheek afloopt, krijg je een 2e brief van ons. Daarin vragen we je met een formulier aan ons door te geven wat jij wilt doen. Los jij je hypotheek af met eigen geld? Of vraag je een nieuwe hypotheek aan met hulp van een adviseur? Hebben we het formulier binnen? Dan leggen we je daarna precies uit wat je moet doen.
Stap 3: Los je hypotheek af of vraag een nieuwe hypotheek aan
Je lost je hypotheek helemaal af
Heb je aan ons doorgegeven dat je de hypotheek die afloopt helemaal wilt aflossen? Een maand voor de einddatum krijg je een brief van ons. Daarin staat welk bedrag je moet betalen en hoe je dat doet.
Goed om te weten: Verkoop jij je huis voor de einddatum? En los je de hypotheek af met de verkoopopbrengst? Dan regel je dat via de notaris.
Je lost je hypotheek voor een deel af
Los je een deel van je hypotheek af met eigen geld? Zoals spaargeld of geld dat vrijkomt uit een beleggingspolis of levensverzekering? Voor het deel dat overblijft heb je vaak een nieuwe hypotheek nodig,. Maak dus ook een afspraak met je adviseur.
Een nieuwe hypotheek via je adviseur
Weet je niet zeker welke keuze het beste bij jouw situatie past? Of wil je een nieuwe hypotheek afsluiten om de hypotheek die afloopt af te lossen? Maak dan een afspraak met je adviseur.
Je kiest voor een nieuwe hypotheek: zo werkt het
1. Bestaat je hypotheek uit meer leningdelen?
Je vraagt in ieder geval een nieuwe hypotheek aan voor het deel dat binnenkort afloopt. Heb je ook nog andere aflossingsvrije leningdelen die later aflopen? Dan mag je die ook meenemen in de aanvraag. Wel zo makkelijk: je hoeft maar 1 keer een nieuwe hypotheek aan te vragen. En je hebt straks 1 nieuwe einddatum voor al je aflossingsvrije leningdelen. Ook je rente mag je gewoon meenemen voor de rest van de rentevaste periode.
2. Wat kun je betalen?
Als je een nieuwe hypotheek wilt, bekijk je samen met je adviseur of je het maandbedrag kunt betalen. Daarom vragen we verschillende documenten bij je op. Denk bijvoorbeeld aan je aangifte Inkomstenbelasting en pensioenoverzicht. We hebben ook een taxatierapport van je huis nodig.
Goed om te weten: Je hebt niet altijd een volledig taxatierapport nodig. Soms heb je genoeg aan een Calcasa Desktop Taxatie. En we checken of je nog andere leningen hebt.
3. Heb je een gekoppelde beleggingsrekening of verzekering?
We kijken naar de opgebouwde waarde van verzekeringen en beleggingsrekeningen als deze aan je hypotheek gekoppeld zijn. Als je hypotheek afloopt, los je dan eerst af met deze opgebouwde waarde. Het bedrag dat overblijft, is het bedrag dat je nog moet aflossen. Voor dat bedrag kun je een nieuwe hypotheek aanvragen via je adviseur.
Goed om te weten: de waarde van een verzekering of beleggingsrekening kan nog veranderen. Je weet nu nog niet precies wat de waarde is op de einddatum van je hypotheek.
4. Je nieuwe hypotheek
Als we zien dat je de nieuwe hypotheek kunt betalen en de nieuwe hypotheek voldoet aan de voorwaarden, krijg je een hypotheekofferte van ons. Je nieuwe hypotheek wordt misschien wel anders dan je huidige hypotheek, omdat de regels voor hypotheken veranderd zijn. Je aflossingsvrije hypotheek mag tegenwoordig bijvoorbeeld nog maar maximaal 50% van de woningwaarde zijn.
5. Rente
Loopt je rente langer door dan het einde van je hypotheek? Dan houd je die rente tot de datum dat die afloopt. Loopt je rente af op de einddatum? Dan kies je een nieuwe rente. Daarvoor krijg je van ons een renteaanbod.
6. Hypotheekrenteaftrek
Of je de hypotheekrente mag aftrekken hangt af van het jaar waarin je de hypotheek hebt afgesloten.
- Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten na 2012? Dan is de rente die je betaalt vaak niet aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.
- Heb je voor 2013 een aflossingsvrij deel afgesloten voor aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen woning? Dan mag je de rente onder voorwaarden maximaal 30 jaar aftrekken.
- Had je voor 2001 al een hypotheek? Dan gaan de 30 jaar in vanaf 1 januari 2001 en eindigt de aftrekbaarheid in 2031. Als je de rente niet meer mag aftrekken, stijgen je netto woonlasten. Goed om nu al te bedenken of je dat straks kunt betalen.
Je adviseur kijkt samen met jou of je de hypotheekrente nog mag aftrekken.
7. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Heb je NHG voor de hypotheek die afloopt? Dan vervalt deze garantie op de einddatum. Wil je een nieuwe hypotheek? Dan kun je deze niet nog een keer met NHG krijgen.
8. Kosten
Vraag je een nieuwe hypotheek aan via je adviseur? Dan betaal je:
- Advieskosten aan je adviseur;
- Kosten voor een volledige taxatie of Calcasa Desktop Taxatie.
Je adviseur helpt je graag
Heb je vragen of wil je liever eerst meer informatie? Je adviseur bekijkt graag samen met jou of het verlengen van de hypotheek in jouw situatie gunstig is. Zo kun je met je adviseur bespreken of de huidige hypotheekvorm nog wel bij je past. Of misschien wil je toch liever aflossen? Wat is in jouw situatie de beste keuze? Je adviseur kan je helpen om hier inzicht in te krijgen. Hiervoor betaal je advies- en bemiddelingskosten. Je adviseur vertelt je vooraf hoe hoog deze kosten zijn.