Vragen aan de verkopend makelaar
Voor alle vragen geldt: het is uiteraard niet verplicht ze te stellen. Maar de vragen kunnen je wel helpen bij je aankoopbeslissing.
Vraag naar de reden van verkoop
Een woningverkoop kan meerdere redenen hebben: de eigenaren willen groter of juist kleiner gaan wonen, er is sprake van een echtscheiding of de verkoper heeft een baan aan de andere kant van het land gevonden. Vraag aan de makelaar wat de reden is van de verkoop. Dit is informatie die hij met je delen mag. Twijfel je aan het antwoord dat de makelaar je geeft, dan staat het je vrij om navraag te doen bij andere bewoners in de buurt. Vaak zijn bewoners in de omgeving ook op de hoogte van een aanstaande verhuizing.
Vraag naar de oorspronkelijke koopprijs
De prijs waartegen de oorspronkelijke kopers de woning hebben gekocht, is in veel gevallen op te vragen bij Het Kadaster. Maar het kan geen kwaad deze vraag reeds te stellen aan de verkopend makelaar.
Vraag naar (verborgen) gebreken
Als een makelaar door de verkoper op de hoogte is gebracht van zichtbare en onzichtbare gebreken over de woning, dan is hij verplicht om in ieder geval de onzichtbare gebreken te melden als je hier een vraag over stelt. Je hebt hierbij zelf ook een onderzoeksplicht. Vraag de makelaar dus altijd naar de gebreken aan de woning. Kijk daarnaast goed rond en bespreek zaken die je opvallen in negatieve zin. Hierbij geldt dat de makelaar er niet op kan worden aangesproken wanneer er wél gebreken bekend zijn bij de verkoper, maar waarbij deze de gebreken niet aan de makelaar heeft doorgegeven. Zowel een verkoper als de verkopend makelaar kunnen er niet op worden aangesproken als een gebrek écht verborgen is, ofwel: wanneer ze niet van het bestaan van het gebrek afwisten.
Onderzoeksplicht: vraag om toestemming voor je handelingen
Bij het bezichtigen van een woning wil je kijken of de deuren en ramen goed sluiten, of de waterkranen allemaal goed functioneren en of er geen problemen zijn met de verlichting. Vraag de makelaar even om toestemming voor alle handelingen. Vraag de makelaar ook om toestemming als je foto’s of video’s van de woning wilt maken.
Vraag naar verbouwingen en kwaliteit
In een bestaande woning zijn tussentijds vaak onderdelen aangepast. Een dakkapel is 10 jaar geleden geplaatst, een badkamer 5 jaar geleden, de CV-ketel is 12 jaar oud en 2 jaar geleden is er vloerisolatie toegevoegd. De 'levensduur' van de verschillende onderdelen van het huis heeft uiteraard invloed op de waarde van het huis. Vraag de makelaar om informatie over de verschillende verbeteringen.
Vraag naar de buurt
Een buurman of buurvrouw, dan wel een andere bewoner uit de buurt kan je een goede indruk geven over het type buurt waarin je komt te wonen. Maar het kan geen kwaad om die vraag ook aan de makelaar te stellen. Ook een makelaar kan je vaak informatie geven over de buurt waarin het huis te koop staat.
Vraag naar de interesse
Of er grote of kleine interesse is in de woning, heeft uiteraard invloed op de ruimte die er is om te onderhandelen over de prijs van de woning. Informeer hiernaar bij de verkopend makelaar.
Vraag om inzicht in de planning
Als koper wil je weten hoe de vervolgprocedure eruit ziet. Wil de makelaar direct een bod ontvangen, bijvoorbeeld wanneer de woning erg populair is? Of biedt de makelaar je de tijd om nog een tweede bezichtiging en/of bouwkundige keuring uit te voeren?