Hypotheek volledig aflossen
Wil je je hypotheek aflossen, omdat je bijvoorbeeld eigen geld hebt of je huis verkoopt? Je kunt je hypotheek volledig aflossen, maar ook eenmalig of iedere maand een bedrag (extra) aflossen op je hypotheek.
Je hypotheek volledig aflossen
Je kunt je hypotheek helemaal aflossen met en zonder verkoop van je huis.
1. Hypotheek aflossen met verkoop van je huis
Verkoop je je huis? Dan wordt de hypotheek automatisch afgelost via de notaris. Afhankelijk van de verkoopprijs en hoeveel hypotheekschuld je hebt, los je zo je hypotheek helemaal of gedeeltelijk af. Je betaalt administratiekosten aan ons als je je hypotheek via de notaris aflost. In de meeste gevallen betaal je geen vergoeding voor het renteverlies van de bank. Check je hypotheekvoorwaarden hoe dat met je is afgesproken.
Goed om te weten: je kunt ook je hypotheek meenemen naar je nieuwe huis. Check je hypotheekvoorwaarden hoe dat met je is afgesproken.
Hypotheek doorhalen bij Kadaster
Heb je je hypotheek helemaal afgelost en je huis verkocht? Dan ben je verplicht om de hypotheekinschrijving bij het Kadaster te laten doorhalen, ook wel royeren genoemd. Dit kan alleen via de notaris. De kosten betaal je zelf.
2. Hypotheek aflossen zonder verkoop van je huis
Los je je hypotheek helemaal af voor het einde van de rentevaste periode? Dan kan het zijn dat je een vergoeding voor het renteverlies van de bank moet betalen. Los je je hypotheek helemaal af met eigen geld? Dan hoef je ons geen vergoeding hiervoor te betalen.
Voordelen volledig aflossen
- Doordat je geen hypotheeklasten meer hebt, houd je meer geld over om te besteden of te sparen.
- Misschien kun je eerder met pensioen omdat je minder geld nodig hebt door het wegvallen van de hypotheeklasten.
- Door aflossen kun je je vermogen onder de grens brengen waarover je belasting moet betalen.
Nadelen volledig aflossen
- Als je aflost voor het einde van je rentevaste periode betaal je in veel gevallen een vergoeding voor het renteverlies van de bank.
- Als je je hypotheek aflost met al je spaargeld dan heb je geen buffer voor eventuele tegenvallers. Op nibud.nl vind je een handige tool die berekent hoe hoog je buffer zou moeten zijn.
Tip: Misschien moet je je voorlopige teruggave aanpassen. Je geeft je hypotheekrente door aan de Belastingdienst als je aangifte doet. Maak je gebruik van de voorlopige aanslag en krijg je elke maand geld terug? Dan is het verstandig om te controleren of je die moet aanpassen om te voorkomen dat je teveel terugkrijgt en dat terug moet betalen.
Zo regel je je aflossing
De notaris kan de aflossing voor je regelen, dat moet bijvoorbeeld als je je huis verkoopt. Als je aflost, maar lekker blijft wonen in je huis, dan regel je dit zelf of met je adviseur. Zelf regelen kan in Mijn RegioBank. Als je in Mijn RegioBank kiest voor extra aflossen zie je of en hoeveel vergoeding voor het renteverlies je moet betalen. Aflossen kan ook in de RegioBank app.
Aflossen in Mijn RegioBank of de app
Regel je het bij de notaris?
Los je af bij de notaris? Dan betaal je ook administratiekosten aan ons. De kosten zijn € 195 als je 1 hypotheeknummer aflost of € 390 als je meer hypotheeknummers aflost. Het totale bedrag van aflossing, administratiekosten en vergoeding voor het renteverlies maak je aan de notaris over. De notaris zorgt dat het geld bij ons op de rekening komt.
Extra aflossen op je hypotheek
Als je extra aflost op je hypotheek, heb je minder hypotheekschuld. Daardoor gaan je rentelasten omlaag. Ieder jaar kun je een deel van je hypotheekschuld extra aflossen zonder kosten. Je kunt eenmalig een extra aflossing doen of iedere maand een bepaald bedrag aflossen. Je regelt dit eenvoudig zelf in Mijn RegioBank of de RegioBank app.
Lees ook: de voor- en nadelen van extra aflossen
Je hypotheek aflossen en de belasting
Door af te lossen op je hypotheek ga je minder hypotheekrente betalen. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten van de eigen woning lager zijn dan het eigenwoningforfait, heb je recht op een extra aftrekpost omdat je geen of een lage eigenwoningschuld hebt. Je betaalt door deze regeling per saldo bijna nooit belasting over je huis.
Goed om te weten: Deze gunstige regeling, de Wet Hillen, wordt in 30 jaar tijd sinds 2019 afgebouwd. Je gaat elk jaar een beetje meer belasting betalen. Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenvoorbeeld. Verkoop je in de toekomst je huis en koop je een ander huis? Dan kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Door extra af te lossen op je hypotheek krijg je hier eerder mee te maken.
Met je erfenis je hypotheek aflossen
Ontvang je een erfenis? En wil je deze gebruiken om je hypotheek (extra) af te lossen? Houd dan hier rekening mee.
Meer over aflossen met een erfenis
Hypotheek doorhalen bij Kadaster
Veel mensen denken dat ze geen hypotheek meer hebben, als ze de hypotheekschuld helemaal hebben afgelost. Maar in het Kadaster bestaat de hypotheek nog steeds. Heb je je hypotheek afgelost zonder verkoop van je huis? Dan kun je de inschrijving laten bestaan. Handig als je denkt in de toekomst weer een hypotheek af te sluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker voor hetzelfde huis. Dan kan de oude inschrijving meestal weer gebruikt worden. Zo bespaar je de kosten voor een nieuwe hypotheekakte. En het scheelt je de kosten voor het doorhalen in het Kadaster.
Je kunt er ook voor kiezen de inschrijving bij het Kadaster te laten doorhalen. Dit kan alleen via de notaris. De kosten betaal je zelf.
Afspraak maken
Ontdek wat er in jouw situatie kan. Maak een afspraak met je zelfstandig adviseur.