Energiebespaartips

Het kan slim zijn om te kijken of je energie kunt besparen. Met deze tips kun je met een paar kleine aanpassingen besparen op je energierekening.

Bekijk grotere maatregelen Alles over duurzaam wonen

Energiebespaartips voor de verwarming bij jou thuis

Het verwarmen van je huis, kost misschien wel de meeste energie. Het kan dus lonen om je verwarming wat lager te zetten.

  • Klein verschil, groot plezier

    Door je verwarming één graadje lager te zetten, kun je al besparen.

  • Zet je verwarming ’s nachts op 15 graden

    Door de verwarming ’s nachts omlaag te draaien, kun je jaarlijks besparen op je energierekening. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.

Tip

Je kunt je verwarming ook overdag, als je heel de dag weg bent, op 15 graden zetten. Ook dan geldt bij vloerverwarming het advies om de thermostaat op 17 of 18 graden te zetten.

Algemene energiebespaartips

Alle kleine beetjes helpen. Ook als het gaat om energiebesparing. Met deze eenvoudige aanpassingen bespaar je al gauw een paar tientjes per jaar.

  • Veel apparaten die op stand-by staan, verbruiken nog steeds energie. Dus zet je televisie en andere apparatuur echt helemaal uit.
  • Wist je dat je was op 30 graden net zo schoon wordt als op 60 graden? Tip: gebruik het eco-programma op je wasmachine en hang de was te drogen in plaats van de droger te gebruiken.
  • Een spaardouchekop aanschaffen is een kleine investering. Ten opzichte van een gewone douchekop gebruik je hiermee minder water.
  • Hangen je radiatoren tegen een niet-geïsoleerde buitenmuur? Als je de achterkant van de radiator met speciale radiatorfolie bedekt, weerkaatst de warmte van de radiator de ruimte in. Ook hiermee kun je besparen op je energierekening. .
  • Voorkom verlies van warmte bij deuren en ramen door tochtstrips te bevestigen. Een brievenbusborstel werkt hetzelfde: deze borstel houdt de kou buiten en de warmte binnen.
  • Vervang alle gloei- en halogeenlampen voor ledverlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp, verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp en gaat langer mee.

Check je energielabel

Weet je hoe duurzaam je woning nu is? Vraag daarvoor je energielabel op. Dit label is sinds januari 2015 verplicht bij de verkoop van een huis. Heb je je huis na die tijd gekocht? Dan heeft je huis al een energielabel en kun je deze opvragen op energielabel.nl . Heb je nog geen energielabel? Dan kun je een voorlopig energielabel opvragen, dit is een schatting op basis van het bouwjaar en het soort woning.

Je woning isoleren om energie te besparen

Voordat je energie kunt besparen, moet je ervoor zorgen dat er geen energie of warmte meer verloren gaat. Als je energie wilt besparen, is isoleren dus een goede eerste stap. Dat kun je doen door de vloer, het dak, de muren en/of ramen van je huis te isoleren. Isolatie van het dak en de muren leveren hierbij meestal het grootste voordeel op, omdat daar 20% tot 30% van de warmte ontsnapt. De ramen kun je ook isoleren door er HR++ glas in te laten zetten. Dat is speciaal dubbelglas met isolatiecoating. Maar ook met kleine aanpassingen zoals tochtstrips of isolerende gordijnen kom je al een heel eind.

Energie opwekken met zonnepanelen

Naast het besparen van energie, kun je ook zelf energie opwekken met zonnepanelen. Als je de opgewekte energie niet direct gebruikt, lever je deze stroom automatisch weer terug aan het elektriciteitsnet. Voor de energie die je teruglevert, ontvang je een terugleververgoeding die verschilt per energiebedrijf. Wat je aan stroom teruglevert, wordt verrekend met je energierekening. Dit heet de salderingsregeling.

Goed om te weten: de overheid is van plan om de salderingsregel af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat betekent dat je steeds minder mag salderen. En vanaf 2031 mag je niet meer salderen.

Doe de huisscan van Solease

Aanleggen van een groen dak

Een andere manier om energie te besparen is door je dak te vergroenen. Een groen dak verkoelt en isoleert tegelijkertijd. Daarnaast trekt een groen dak ook bijen en andere insecten aan. Je kunt zo’n groen dak zelf aanleggen. Lees hier meer over de aanleg van een groen dak.

Overige energiebespaartips

Bekijk duurzame woningen

Denk je eraan om je huis te verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk verduurzaamde huizen en doe zo inspiratie op. De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform voor iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen. Op duurzamehuizenroute.nl staan veel voorbeeldwoningen die je twee keer per jaar ook kunt bezoeken.

    Meer weten over duurzaam wonen?

    Naast deze bespaartips kun je je woning nog verder verduurzamen. Zo kun je bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler laten installeren. Lees ons stappenplan voor het verduurzamen van je woning, om te ontdekken hoe je je woning kunt verduurzamen.

    Meer lezen

    Maatregelenoverzicht

    Stappenplan duurzaam wonen

    Duurzame tips voor de winter

    Tips voor een koel huis in de zomer

    Je huis isoleren

    Prijsicoon: RegioBank, de klantvriendelijkste bank van Nederland, editie 2024, door MarketResponse. Prijsicoon: nummer 1 beste bank, volgens Consumentenbond 2023.