Duurzame tips voor de winter
Wij geven 6 duurzame tips om je huis winterklaar te maken. Dat kan goed zijn voor het milieu én voor je portemonnee.
1. Zet het raam open
Een raam openzetten in de winter klinkt wat raar. In de winter houden we liever de ramen en deuren dicht om alle warmte binnen te houden. Maar als je niet ventileert, blijft al het vocht binnen en krijg je meer kans op schimmels en vochtplekken. Bovendien wordt droge lucht sneller warm en hoef je dus minder te stoken als je ventileert.
2. Investeer in energiebesparende maatregelen
Je huis energiezuiniger maken kan een slimme investering zijn. Je kunt er geld mee besparen én in de meeste gevallen verhoogt dit de waarde van je huis. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, een HR+ ketel of een warmtepomp.
3. Energie samen met de buren
Zonnepanelen zijn duurzaam, maar ook prijzig. Maak er daarom een buurtproject van: misschien kunnen jullie samen de investering doen. Heeft je buurman al zonnepanelen op het dak? Dan kun je ook elkaar energie geven via Powerpeers.
4. Slimme thermostaat
Met een slimme thermostaat zie je in één oogopslag wat je verbruik is. Ook kun je van een afstand de verwarming hoger of lager zetten. Dus ben je thuis vergeten de verwarming lager te zetten terwijl je een dagje weg bent, dan kun je dit onderweg nog regelen.
5. Duurzaamheid telt óók in de keuken!
Asperges in december? Niet zo duurzaam, want die komen in de winter helemaal met het vliegtuig uit Peru. Kies liever voor groenten uit het seizoen, zoals bieten, kool of pompoen. Er is genoeg keuze! En gooi de kliekjes niet weg, maar maak er een lekkere wintersoep of stoofpot van. De Groente- & Fruitkalender van Milieu Centraal laat zien welke groenten en fruit je het best in de winter kunt eten.
6. Maak de droger vaker schoon
In de winter, als je de was niet buiten kunt hangen, gebruik je de droger vaker. Maak daarom na elke wasbeurt het pluizenfilter schoon. Als het filter verstopt raakt, duurt het drogen langer. En dan gebruikt de droger meer energie.
Tip: gebruik droogbollen in de droger. Doordat het wasgoed beter wordt verdeeld en geventileerd vermindert de droogtijd en dus ook je energieverbruik.