Dubbele woonlasten bij verhuizen
Heb je jouw droomhuis gevonden, maar je oude huis nog niet verkocht? Dan krijg je tijdelijk te maken met dubbele woonlasten. Geen pretje, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om deze periode te overbruggen en de kosten zo laag mogelijk te houden.
Dubbele lasten berekenen
Allereerst is het verstandig om jezelf de vraag te stellen hoeveel dubbele woonlasten je kunt betalen. Door je maximale hypotheek te berekenen en rekening te houden met je uitgaven, krijg je een idee hoeveel je kunt lenen en welke maandlasten je kunt betalen met je inkomen. Naast je inkomen kun je natuurlijk een deel van je spaargeld gebruiken bij dubbele woonlasten. Zorg wel dat je een spaarbuffer aanhoudt voor onverwachte uitgaven.
Dubbele lasten bij nieuwbouw berekenen
Bij nieuwbouw weet je vaak niet precies wanneer je nieuwe huis klaar is. Je weet dus ook niet hoe lang je dubbele woonlasten hebt. Gemiddeld duurt de bouw een jaar. Heb je een koophuis, dan is het daarnaast onzeker hoe snel je dat verkoopt. Onze zelfstandig adviseurs helpen je graag een goede inschatting te maken van de dubbele lasten en of je deze wilt en kunt betalen.
Dubbele hypotheekrente aftrek
Twee hypotheken betalen is niet eenvoudig, maar soms onvermijdelijk. Daarom komt de overheid huiseigenaren een beetje tegemoet. De hypotheekrente is namelijk gedurende drie kalenderjaren voor beide woningen aftrekbaar. Ook als je nog niet in je nieuwe huis woont. En je hoeft ook geen eigenwoningforfait aan te geven voor je oude huis of voor het nieuwe huis als dat nog in aanbouw is. Lees alle voorwaarden op de site van de Belastingdienst.
Overbruggingskrediet
Als je jouw oude woning nog niet verkocht hebt, dan komt de overwaarde ook niet vrij. Logisch, maar wel vervelend. Vooral als je van plan was dat geld te gebruiken voor je nieuwe hypotheek. Gelukkig is er het overbruggingskrediet. Dit is een tijdelijke lening van je geldverstrekker, speciaal in het leven geroepen voor deze situatie. Om voor een overbruggingskrediet in aanmerking te komen, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Je zelfstandig adviseur kan je er meer over vertellen.
Dubbele woonlasten verlagen
Er zijn diverse manieren om je dubbele woonlasten te verlagen. Zo kun je de periode dat je 2 huizen hebt, mogelijk overbruggen en betaalbaar houden.
Dubbele lasten meefinancieren
Bij nieuwbouw kun je de hypotheekrente mogelijk meefinancieren in je hypotheek. Je betaalt de hypotheekrente dan elke maand uit een bouwdepot. Voordeel hiervan is dat je je dubbele woonlasten lager houdt. Nadeel is dat je een hogere hypotheek krijgt die je moet aflossen. En dat je deze rente niet meer mag aftrekken van de belasting.
Oude woning tijdelijk verhuren
Staat je woning langer te koop dan verwacht, dan kunnen de dubbele woonlasten flink oplopen. Soms kun je jouw huis tijdelijk verhuren in overleg met je hypotheekverstrekker. Met de verhuuropbrengst kun je een deel van je woonlasten betalen. Maar verhuren heeft ook nadelen. Zo kun je hierbij de hypotheekrente niet meer aftrekken. Bekijk dus goed of het iets voor je is.
Tip: Verhuur je onder de Leegstandswet, dan kun je de huur na verkoop direct opzeggen.
Schenking
Vanaf 1 januari 2024 is het niet langer mogelijk om belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning. Deze vrijstelling heette ook wel de ‘jubelton’.
Op de site van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden.
Heb je vragen over dubbele woonlasten of wil je weten hoeveel dubbele lasten je kunt betalen? Je zelfstandig adviseur helpt je graag.
Afspraak maken met je adviseur