Geldezel: wat is dat?

Criminelen gebruiken vaak jongeren als geldezel. En dat is hartstikke strafbaar. Maar wat is een geldezel precies? En hoe voorkom je dat je er zelf een wordt? RegioBank legt het je uit én geeft je tips om jezelf te beschermen.

Wat is een geldezel?

Een geldezel ben je als criminelen je bankrekening gebruiken om gestolen geld weg te sluizen. Deze criminelen beloven vaak een mooie beloning als je jouw rekening even 'uitleent'. Ze storten dan grote bedragen op je rekening en halen dat geld er vervolgens snel weer af. Of ze maken het over naar een andere rekening. Op die manier kunnen ze hun gestolen geld gebruiken zonder zelf een spoor achter te laten.

Wist je dat …

… de termen geldezel, katvanger en money mule allemaal hetzelfde betekenen? Namelijk: iemand die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten.

Hoe ronselen criminelen geldezels?

Criminelen richten zich vaak op jongeren, omdat die makkelijker te beïnvloeden zijn of misschien het kwaad ervan niet inzien. Ze benaderen je online via een advertentie op social media en vertellen dat je snel geld kan verdienen door je bankrekening beschikbaar te stellen. Maar je kunt ook benaderd worden op school, bij een feestje of gewoon op straat.

Ze komen dan met een mooi verhaal en vragen om je betaalpas en pincode. Werk jij mee, dan storten criminelen gestolen geld op je rekening en halen het er snel weer af. Het resultaat? Zij blijven buiten beeld van de politie, en jij zit met de problemen.

Problemen? Is geldezel zijn strafbaar?

Ja, een geldezel zijn is strafbaar. Zelfs als je niet wist dat je meedeed aan fraude of als je gedwongen werd. De échte criminelen zijn moeilijk te vinden, maar de politie spoort jou makkelijk op. Als ze jouw rekening vinden, start er een strafrechtelijk onderzoek. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn:

Icoon met zak geld

Terugbetalen

Al het gestolen geld dat op jouw rekening stond – en dat de criminelen er weer afhaalden – moet je terugbetalen aan de rechtmatige eigenaar. Dat kan gaan over duizenden euro's of meer.
Hand met pen en schrijfblok

Strafblad

Word je veroordeeld, dan krijg je een strafblad. Daardoor kun je sommige banen niet meer krijgen, omdat je geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) krijgt. Ook open je niet zomaar een nieuwe rekening en kan het gevolgen hebben voor je hypotheekaanvraag.

Hoe voorkom je dat je een geldezel wordt?

Zorg ervoor dat je veilig omgaat met jouw gegevens en blijf altijd alert. Dat doe je zo:

  • Leen nooit je bankrekening of betaalpas uit, ook niet aan vrienden.
  • Wees alert op verdachte berichten: criminelen doen vaak aan phishing.
  • Pas op voor mooie beloftes: hoge beloningen voor weinig werk bestaan niet.

O, oh! Een vreemde transactie

Zie jij op je rekening een overboeking die jij zelf niet hebt gedaan? Misschien ben je dan wel als geldezel gebruikt. Zorg dan dat je twee dingen doet. Als eerste schakel je de politie in. Dat betekent niet dat je straf krijgt, want je hebt het direct gemeld en daarmee de politie geholpen. Vervolgens meld je de fraude ook aan je Zelfstandig Adviseur bij RegioBank.

Mobieltje met euro teken

Bankier jij veilig?

Criminele hebben allerlei trucs om bij je geld te komen. Zeker weten dat je veilig bankiert? We geven je tips waar je op kunt letten.

Meer over veilig bankieren

De invloed van reclame

Blijf jij reclame de baas? Lees over de aantrekkingskracht van reclame én hoe het jou gaat lukken om sterker te zijn.

Meer over reclame