Hoe ontstaat rente?
Wat bepaalt de hoogte van spaarrentes?
De hoogte van spaarrentes wordt onder andere bepaald door de vraag naar geld en het aanbod van geld. Worden er bijvoorbeeld veel leningen zoals hypotheken afgesloten? Dan hebben banken vaak meer spaargeld nodig. En als banken meer spaargeld nodig hebben, dan stijgt de rente.
De rente daalt ook als er andere, goedkopere manieren voor banken zijn om aan geld te komen. Een voorbeeld hiervan is voordelig geld lenen op de kapitaalmarkt. Er zijn dus verschillende factoren die invloed hebben op de hoogte van de rente.
Er is op dit moment meer spaargeld dan dat er leningen aangevraagd worden. Dit bepaalt onder andere de hoogte van de rente. Ook de kosten zoals het investeren in een veilige bankomgeving en maatregelen om fraude tegen te gaan, spelen een rol in het bepalen van de hoogte van de rente. Denk bijvoorbeeld aan klantonderzoeken en de kantoren bij jou in de buurt waar je persoonlijke aandacht krijgt, deze kosten hebben online banken bijvoorbeeld niet.
Positieve of negatieve rente, hoe zit dat?
Een overschot aan spaargeld moeten banken bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. Voor het stallen betalen wij rente aan de ECB, een zogenaamde depositorente. Sinds het najaar van 2022 is deze depositorente positief. Dat betekent dat geen enkele bank depositorente betaalt. En daarom betaal je als particuliere klant sinds 1 oktober 2022 geen rente meer over een spaarsaldo boven de € 100.000. Dat wordt ook wel negatieve rente genoemd.
Ook de hypotheekrente stijgt, hoe zit dat?
Het is de afgelopen maanden voor banken een stuk duurder geworden om leningen met een langere rentevaste periode aan te bieden. Een voorbeeld van een dergelijke lening is een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.
Voor dit soort langlopende rentes kijken banken naar de kapitaalmarkt. De kapitaalmarkt is de markt waar middelen met een lange looptijd worden verhandeld. De rente op de kapitaalmarkt blijft stijgen, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne en de inflatie.