Rente en je spaargeld
Wat bepaalt de hoogte van spaarrentes?
De hoogte van de spaarrente hangt af van meerdere factoren. Zo is de vraag en aanbod van geld bepalend, maar ook de invloed van de Europese Centrale Bank (ECB), de spaarrentes van concurrenten en onze eigen kosten. Maar ook het spaargedrag van klanten heeft invloed op de rente. Als het spaargeld gemiddeld langer op de rekening staat, kunnen we dit geld voor een langere periode gebruiken om leningen mee te financieren.
Wanneer er minder vraag naar spaargeld is, bijvoorbeeld omdat er minder hypotheken worden afgesloten, dan daalt de rente. Ook als andere manieren voor banken om aan geld te komen goedkoper worden, gaat de spaarrente omlaag. Bijvoorbeeld als banken voordelig geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt.
Ondanks de lage rente van de afgelopen jaren, zagen we de hoeveelheid spaargeld fors toenemen. Op dit moment hebben we veel meer spaargeld, dan er gevraagd wordt.
Stijgende rente
Vanaf 1 december 2022 ging de variabele spaarrente weer omhoog. Hoeveel spaarrente je precies krijgt, hangt af van welke spaarrekening je hebt en hoeveel geld er op je rekening staat.
Ook de hypotheekrente stijgt, hoe zit dat?
Het is de afgelopen maanden een stuk duurder geworden om leningen met een langere rentevaste periode aan te bieden. Denk aan bijvoorbeeld een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.
Dit is een langlopende rente. Voor dit soort langlopende rentes kijken banken naar de kapitaalmarkt. De kapitaalmarkt is de markt waar middelen met een lange looptijd worden verhandeld. De rente op de kapitaalmarkt blijft stijgen, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne en de inflatie.
Welke opties heb je met je spaargeld?
Je kunt sparen, maar wellicht zijn er andere opties die aantrekkelijker voor je zijn. Welke andere opties heb je dan? We hebben ze voor je onder elkaar gezet.