Na een taxiritje, etentje of een paar ijskoude cervezas op het terras is het toch weer even denken. Hoe zat het ook alweer met de fooi? We hebben tips voor vijf populaire vakantielanden: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland.
Frankrijk: kijk op de bon
Krijg je na een lekker diner de rekening? Kijk dan op de bon. Staat er ‘service compris’? Dan is de fooi inbegrepen en hoef je die niet apart achter te laten – tenzij de service buitengewoon goed was. Staat er ‘service non compris’, dan is het gebruikelijk om zo’n 10% fooi te geven. Leg dit gewoon op tafel, het kan onbeleefd zijn om de fooi direct aan de ober te overhandigen. In de taxi rond je het bedrag af naar boven.
Trouwens, wist je dat kappers in Frankrijk ook een fooi krijgen? Laat je op vakantie je coupe soleil nog even bijwerken, geef dan ongeveer € 5 extra.
Duitsland: net als in Nederland
In Duitse restaurants werkt het geven van ‘Trinkgeld’ eigenlijk net als bij ons. Het is geen verplichting, maar wordt wel gewaardeerd als de service goed was. Een marge van 5 – 10% is prima, of rond de rekening af naar boven. Een gids verwacht trouwens wel een fooi. Zo’n 10% is gebruikelijk. In de taxi rond je het bedrag af naar boven.
Spanje: niet verplicht, wel gewaardeerd
Ook in Spanje is de fooi niet verplicht. Alleen als de service goed was, geef je in een restaurant zo’n 5 – 10 % van het totaalbedrag. Geef niet extreem veel fooi als de tapas en sangria goed hebben gesmaakt, want daar voelen Spanjaarden zich niet prettig bij. Voor een taxiritje rond je de prijs naar boven af, en als de chauffeur zelfs helpt met de koffers kan er nog wel een eurootje bij. De tourgids rekent dan weer niet op wat extra’s.
Italië: niet verplicht, mag wel
Staat er ‘servizio incluso’ op de rekening? Dan is de fooi inbegrepen en hoef je in principe niets te geven – tenzij de bediening buitengewoon goed was. Soms staat er ook ‘pane e coperto’ op de bon. Je betaalt dan voor het brood en couvert. Dit is niet hetzelfde als de fooi. Was de service erg goed, dan kun je nog wat muntgeld achterlaten op tafel. Een taxichauffeur hoef je niets extra’s te geven. Afronden naar een hele euro, kan wel. Maar dat is vooral om het teruggeven van wisselgeld makkelijker te maken.
Griekenland: een fooi is fijn, maar overdrijf niet
De lonen in Griekenland liggen niet zo hoog. Een fooi wordt daarom erg gewaardeerd, maar overdrijf niet. In een restaurant is het normaal om zo’n 10% van het totaalbedrag te geven als de bediening goed was. De taxichauffeur is blij als je het bedrag afrondt naar boven, en een tourgids verwacht ook een paar euro als hij erg zijn best heeft gedaan.
Ga je op vakantie buiten Europa?
Dan nog twee extra tips: wist je dat het in Japan heel onbeleefd is om een fooi te geven? In de VS is het daarentegen juist zeer onbeleefd om niets te geven. Na een etentje is een fooi van zo’n 15 – 20% heel normaal, in New York zelfs 25%.
Fijne vakantie!