Starterslening
Ga je voor het eerst een woning kopen? Dan moet je naar alle waarschijnlijkheid een beroep doen op je spaargeld. Als je onvoldoende spaargeld hebt kan een Starterslening uitkomst bieden. Je kunt deze lening gebruiken als aanvullende lening bovenop je hypotheek. Ongeveer 250 gemeenten bieden de Starterslening aan.
Voor de duidelijkheid: de Starterslening is er niet om álle woonwensen mogelijk te maken. Starters kunnen er – onder voorwaarden – een beroep op doen. De lening biedt uitkomst als je maximale hypotheek te laag is om je nieuwe woning te kunnen kopen. Het verschil tussen die 2 kun je met de Starterslening overbruggen.
Een Starterslening bestaat uit 2 delen
De Starterslening bestaat uit een deel dat annuïtair wordt afgelost en uit een deel dat oploopt. Het deel dat annuïtair wordt afgelost, noemen we Starterslening. Het deel dat oploopt Combinatielening. Voor beide delen heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. De aflossing van je Starterslening ‘betaal’ je namelijk de eerste 3 jaar met je Combinatielening. Deze loopt daardoor altijd op.
Het voordeel van deze constructie is dat je de eerste 3 jaar wat extra financiële ruimte hebt. Na deze periode van 3 jaar betaal je rente en aflossing. En los je zowel de Starters- als de Combinatielening af.
Kom je in aanmerking voor een Starterslening?
Dat hangt af van een aantal zaken. Allereerst moet de gemeente waar je je woning wilt kopen een Starterslening aanbieden. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je van de gemeente een aanvraagformulier. Je vult het formulier in, verzamelt de benodigde informatie en je stuurt je aanvraag naar het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij nemen de aanvraag dan in behandeling.
Wil je meer weten over de Starterslening? Bekijk de website van SVn voor meer informatie over de Starterslening. Via hun website kun je ook nagaan of je gemeente waar je een woning wilt kopen een Starterslening aanbiedt.
Wist je dat...
Je ouders of familie je mogen helpen met het kopen van een huis? Bijvoorbeeld door een schenking of een lening.
Maak vrijblijvend een afspraak
Overweeg je een hypotheek of Starterlening aan te vragen? Het is altijd verstandig om eerst samen met je zelfstandig adviseur te kijken naar de mogelijkheden. Zo weet je zeker dat de lening past bij je financiële situatie. Het oriëntatiegesprek is gratis. Voor het adviesgesprek betaal je advieskosten.
Maak een afspraak bij jou in de buurt