Zo onderhandel je over je eerste échte salaris

Zo onderhandel je over je eerste échte salaris

Na allerlei bijbaantjes sta je eindelijk op het punt om je eerste échte arbeidscontract te ondertekenen. Maar over een ding heb je het nog niet gehad met je nieuwe baas: het salaris. Hoe pak je dat aan als starter? Zeven tips.


Om te beginnen; het is helemaal niet raar als je de salarisonderhandelingen spannend vindt. Zelfs doorgewinterde arbeidskrachten (met jaren werkervaring) vinden het moeilijk om het over geld te hebben. Vooral vrouwen nemen al snel genoegen en verdienen daardoor vaak minder dan hun mannelijke collega’s, blijkt uit onderzoek.

Hoe zorg je dat je een goede start maakt met je eerste salaris? Nou, zo:

Tip 1: onderschat jezelf niet

Misschien denk je: ik heb nog weinig werkervaring, dus wat heb ik te bieden? Best wel veel. Je bent jong, wilt je bewijzen, hebt (waarschijnlijk) nog geen kinderen en bent dus flexibel. En je kunt én wil nog een hoop leren. Dat is veel waard voor een werkgever.

Tip 2: vertaal je vaardigheden naar je nieuwe baan

Zat je tijdens je studie in commissies? Of leerde je nuttige vaardigheden tijdens je bijbaantjes? Misschien stuurde je wel mensen aan, was je verantwoordelijk voor de kassa of hielp je evenementen organiseren. Zet het allemaal eens voor jezelf op een rij en bedenk ook wat je ervan kunt toepassen in je nieuwe baan.

Tip 3: onderzoek wat reëel is

Zoek voordat je gaat onderhandelen uit wat andere starters in dezelfde branche verdienen. Online vind je allerlei handige tools, zoals de Salarischeck van Loonwijzer.nl of het Salariskompas van Intermediair. Dan heb je een idee van de bandbreedte.

Tip 4: zet het zwart op wit

Je weet nu wat je te bieden hebt en wat een reëel salaris kan zijn. Schrijf dat allemaal op, voordat je het gesprek in gaat. Noteer ook wat je marge is wat betreft het salaris. Wat is je ondergrens? En wat word je eerste bod? Bespreek het ook met vrienden of je ouders, zij hebben vast goede tips.

Tip 5: ga goed het gesprek in

Zorg dat je zelfverzekerd het gesprek in gaat. Draag nette kleding waar je je goed in voelt en lees je notities nog eens door. Wees tijdens het gesprek niet arrogant en ga niet bluffen over wat je allemaal kan. Na de onderhandelingen moet je nog door een deur kunnen met je nieuwe baas. Dat is de gouden regel.

Tip 6: kijk ook naar secundaire arbeidsvoorwaarden

Salaris is weliswaar een belangrijk onderdeel van je nieuwe baan, maar vergeet ook de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Die kunnen namelijk heel aantrekkelijk zijn. Krijg je een laptop of telefoon van de zaak? Is er een opleidingsbudget? Mag je gratis reizen of thuiswerken? Of zijn er extra vakantiedagen? Dat weegt allemaal mee.

Tip 7: slaap er een nachtje over

Als je twijfelt over het aanbod, vraag dan of je er een nachtje over mag slapen. Dat geef je de ruimte om het voorstel met je ouders of vrienden te bespreken. Zegt de tegenpartij dat je meteen moet beslissen? Ga er niet op in en houd voet bij stuk.

Delen via