5 tips voor verantwoord lenen
Wil je geld lenen, bijvoorbeeld met een Persoonlijke Lening? Dat kan een goede oplossing zijn, maar er zijn ook risico’s. En natuurlijk: geld lenen kost geld. Het is daarom verstandig om alleen te lenen als je dat verantwoord (dus veilig) kunt doen.
Verantwoord lenen? Zo pak je dat aan
Vraag je af: is het de beste oplossing?
Is lenen echt de beste optie voor jou? Misschien is huren of leasen wel een optie. Vaak zit in een leasecontract ook eventueel onderhoud, of kun je er eerder vanaf als nodig.
Bekijk of je de lening kunt betalen
Bekijk van tevoren hoeveel de lening je kost aan aflossing en rente. Past dat in je budget? Kun je het ook nog betalen als je minder inkomsten hebt? Bekijk eens de Risicometer Lenen van het Nibud
Vergelijk aanbieders
Vraag minstens 2 offertes op bij verschillende aanbieders. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kosten. Om producten te kunnen vergelijken, is er voor elk krediet een ‘Europese Standaardinformatie inzake Consumentenkrediet’ (ESIC).
Lees de voorwaarden goed door
Vergelijk de voorwaarden van verschillende geldverstrekkers. Behalve de rente en de looptijd, zijn ook andere voorwaarden belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan zaken als vervroegd aflossen of een overlijdensrisicoverzekering.
Kies een passende looptijd
Als het product waarvoor je geld leende niets meer waard is, wil je natuurlijk niet meer (lang) vastzitten aan je lening. Bij ons hebben verschillende leendoelen daarom andere maximale looptijden.
Lenen voor een verbouwing of verduurzaming?
Wil je geld lenen voor het verbouwen of verduurzamen van je huis? Ga dan eens na bij je adviseur of je hypotheek aanpassen niet een goedkoper alternatief is dan een persoonlijke lening.