Hypotheek verhogen via zelfstandig adviseur

Wil je je hypotheek verhogen, maar vind je het niet prettig om dit zelf te doen of heb je onvoldoende kennis en ervaring? Wil je je hypotheek met meer dan € 20.000 verhogen? Of ben je ondernemer? Dan helpt de zelfstandig adviseur van RegioBank je graag verder.

Hoe werkt een hypotheekverhoging?

Een verhoging van je bestaande hypotheek betekent dat je maandlasten stijgen. Om die reden werkt de aanvraag eigenlijk hetzelfde als de aanvraag van een eerste hypotheek. Je zelfstandig adviseur berekent of je dit kunt betalen door naar je inkomen te kijken en naar de waarde van je huis. Afhankelijk van je situatie zijn er twee opties: je bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek, indien je eerste hypotheek ook bij RegioBank is ondergebracht.

Je hypotheek verhogen

Je kunt bij het afsluiten van je hypotheek kiezen voor een hogere inschrijving. De notaris legt een hogere inschrijving vast in het hypotheekregister. Met een hogere inschrijving dan de lening die je voor de aanschaf van de woning nodig hebt, hoef je niet naar de notaris als je meer wilt lenen voor je woning om deze te verbouwen en/of te verduurzamen. Je kunt je hypotheek verhogen tot maximaal het bedrag van de hogere inschrijving.

Ook als je al een gedeelte van je hypotheek hebt afgelost, is er vaak een mogelijkheid om je bestaande hypotheek te verhogen tot het bedrag waarvoor de hypotheek staat ingeschreven in het hypotheekregister. Ook hiervoor kun je terecht bij je adviseur. Uiteraard moet je aanvraag wel voldoen aan de acceptatievoorwaarden die gelden op het moment van aanvragen.

Een tweede hypotheek 

Als je geen hogere inschrijving hebt, dan kun je een tweede hypotheek afsluiten. Ook dan leen je extra geld van de bank. Je mag, in totaal, 100% van de marktwaarde van je huis lenen. Bij een verduurzaming is dit 106% van de marktwaarde van je huis. Is je huis in waarde gestegen sinds je het kocht? Dan heb je overwaarde: het verschil tussen de waarde van je huis en de totale (resterende) hoogte van je hypotheek. Dat verschil kun je in sommige gevallen alsnog lenen, in een tweede hypotheek.

Sluit je de tweede hypotheek af voor een verbouwing of verduurzaming? Dan komt het geld dat je leent in een bouwdepot, waaruit je de rekeningen betaalt. Omdat je een extra hypotheek afsluit, is een bezoek aan de notaris nodig. Voor het inschrijven van deze nieuwe hypotheek vraagt je notaris een vergoeding. Een tweede hypotheek kost doorgaans meer dan een bestaande hypotheek verhogen.

Regels voor het verhogen van een hypotheek

Als je je hypotheek wilt verhogen moet de hypotheekinschrijving hoger zijn dan je huidige hypotheek. Je kunt verhogen tot het maximale bedrag van de inschrijving. Maar alleen als je de extra hypotheeklasten kunt en wilt betalen. Je zelfstandig adviseur berekent of dit mogelijk is. Dat doet de adviseur door onder andere naar je inkomen te kijken. Daarnaast is de waarde van je huis van belang. Vaak is een taxatie nodig.  

Als je een tweede hypotheek neemt, kan dit tot maximaal 100% van de marktwaarde van het huis na een eventuele verbouwing. Bij een verduurzaming is dit tot 106% van de marktwaarde. In alle gevallen doet je hypotheekverstrekker opnieuw een beoordeling. Dus ook bij een tweede hypotheek kijkt de hypotheekverstrekker of je nog aan de voorwaarden voldoet en de hypotheeklasten kunt dragen. Je adviseur vraagt daarom om dezelfde documenten als bij je eerste hypotheek zoals een taxatierapport en salarisstroken.  

Wat zijn de kosten voor het verhogen?

Je betaalt voor het verhogen van de hypotheek in ieder geval advies- en bemiddelingskosten. Vaak komen er ook taxatiekosten bij. Als je een tweede hypotheek afsluit, betaal je naast de genoemde kosten ook voor de inschrijving van de hypotheekakte in het hypotheekregister door de notaris.  

Gebruik je de verhoging voor een verbouwing of verduurzaming? Dan kun je de eenmalige kosten en de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken bij je belastingaangifte.

Icoon met winkel

Wist je dat...

Je bij RegioBank ook de mogelijkheid hebt om je hypotheek zelf online te verhogen om je woning te verbouwen of te verduurzamen? Hoe het werkt en welke voorwaarden er zijn, lees je op de pagina 'Zelf online je hypotheek verhogen'.

Naar zelf online je hypotheek verhogen

Je hypotheek met NHG verhogen

Heb je je hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en wil je je hypotheek verhogen? Zorg er dan voor dat de totale hypotheek inclusief de verhoging onder de NHG-grens blijft, dan is de verhoging mogelijk met NHG (ongeacht de hoogte van de woningwaarde).

Is de totale hypotheek boven de NHG-grens, dan is de verhoging deels met en deels zonder NHG aan te vragen en blijft de NHG op de bestaande hypotheek ongewijzigd.

Heb je een hypotheek zonder NHG en wil je de hypotheek verhogen met NHG, dan kan dit tot de NHG-kostengrens. De woningwaarde moet dan binnen de kostengrens liggen.

De NHG-grens verschilt per jaar. Meer informatie vind je op de site van NHG.  

Je hypotheek oversluiten en verhogen

Als je je hypotheek wilt verhogen, is het soms gunstig om dit in combinatie met oversluiten te doen. Dit betekent dat je je huidige hypotheek volledig aflost door een volledig nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit kan zowel met een nieuwe lening bij dezelfde of een andere geldverstrekker. Als je nieuwe hypotheekrente bijvoorbeeld lager is dan de rente die je nu betaalt. Of als de voorwaarden beter bij je huidige situatie passen.  

Houd er rekening mee dat het niet kosteloos is. Naast de advies-, bemiddelings- en notariskosten, betaal je soms een vergoeding voor het renteverlies van de bank. Laat je daarom goed informeren door je zelfstandig adviseur. Hieraan zijn wel advieskosten verbonden, maar zo weet je wel of je écht voordeliger uit bent.  

RegioBank team

Onafhankelijk hypotheekadvies

Vragen over je hypotheek? Onze zelfstandig adviseurs helpen je graag bij al je vragen over je hypotheek.