Kennis-en-ervaringstoets zelf online hypotheek verhogen
Waarom moet ik een kennis- en ervaringstoets doen?
Aan een hypotheek zit je voor langere tijd vast. Je tekent voor een financiële verplichting die je moet nakomen. Ook als je situatie verandert. Bijvoorbeeld als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Normaal legt je adviseur je uit wat dit betekent. Hij adviseert je een hypotheek die bij je past, nu en in de toekomst. Je adviseur legt je precies uit hoe het zit en begeleidt je bij iedere stap. Jij staat op het punt om ervoor te kiezen om je hypotheek zelf online en dus zonder advies te verhogen. Daarom willen we van tevoren zeker weten dat je weet welke gevolgen je keuzes hebben.
Kan ik me voorbereiden op de hypotheektoets?
Dit kun je doen om je voor te bereiden:
- Lees over verschillende soorten hypotheken.
- Leer alle begrippen die bij hypotheken horen kennen en begrijpen.
- Onderzoek met welke belastingregels je rekening moet houden.
- Bekijk de veelgestelde vragen over zelf je hypotheek verhogen.
- Zorg dat je precies weet hoe een hypotheek in elkaar zit. Lees bijvoorbeeld over rente, aflossing en opbouw. Probeer het anders eens aan iemand uit te leggen die er niet veel van weet. Zo kom je er vaak achter of je alles begrijpt.
- Onderzoek wat je hypotheek voor je belastingaangifte betekent. Je checkt zelf of de hypotheekrente die je betaalt wel of niet kunt aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Nu en in de toekomst.
- Verdiep je in de risico's. Wat gebeurt er als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt? Wat gebeurt er als je partner overlijdt terwijl de hypotheek nog loopt? Wat gebeurt er als je huis onder water staat? Allemaal dingen waar je liever niet aan wilt denken, maar die juist belangrijk zijn.
- Bekijk goed wat het verschil is tussen in je eentje een hypotheek afsluiten of met je partner. En wat er bijvoorbeeld gebeurt als je uit elkaar gaat. En of het dan uitmaakt of je een samenlevingscontract hebt of getrouwd bent.
- Verplaats je ook in de situatie van de geldverstrekker. Welk risico neemt de bank? Het kan zijn dat we je hier ook een vraag over stellen.
- Bedenk wat er gebeurt als je tussentijds iets aan je hypotheek verandert. Als je bijvoorbeeld een deel aflost, een schenking krijgt die je in je huis wilt stoppen, een extra hypotheek neemt voor een verbouwing of als je gaat verhuizen.
Zijn er voorbeelden van de kennis- en ervaringstoets?
De voorbeeldvraag hieronder geeft je een idee van wat je kunt verwachten.
Voorbeeldvraag
Welke grafiek hoort bij de annuïtaire hypotheek?
Antwoord
Het brutobedrag dat je aan rente en aflossing samen betaalt, is bij een annuïtaire hypotheek elke maand hetzelfde. Zolang je rente vaststaat. Dit bruto maandbedrag wordt ook wel de annuïteit genoemd. Tijdens de looptijd bestaat dit bedrag in het begin vooral uit rente, maar je gaat steeds meer aflossen. Omdat je steeds minder rente gaat betalen, wordt je belastingvoordeel kleiner. Je netto maandlasten stijgen. Het goede antwoord is dus: de linker grafiek.
Vragen over de kennis- en ervaringstoets
Toch advies nodig?
Maak een afspraak met je zelfstandig adviseur van RegioBank. Wil je hypotheekadvies? Dan betaal je daar kosten voor. Je adviseur vertelt je hier vooraf meer over.