Checklist recreatiewoning kopen
Droom je van een eigen vakantiehuis in Nederland? Maar twijfel je of het haalbaar is? Check onderstaande punten om te bepalen of een recreatiewoning (met hypotheek) lijkt te passen. Maak een afspraak met een zelfstandig adviseur om samen te bekijken wat je mogelijkheden zijn.
Heb je voldoende eigen geld beschikbaar?
Voor een eigen vakantiehuis heb je spaargeld nodig. De maximale hypotheek voor een recreatiewoning mag niet meer zijn dan 70% van de woningwaarde. Alles daarboven moet je zelf inbrengen. Daarnaast moet je rekening houden met bijvoorbeeld onderhoudskosten en een hogere overdrachtsbelasting.
Word je niet zenuwachtig van een tweede hypotheek?
Als je al een hypotheek hebt lopen voor je hoofdverblijf en de recreatiewoning niet 100% zelf kunt financieren, dan sluit je een tweede hypotheek af. Deze recreatiehypotheek moet je binnen 30 jaar aflossen. Je gaat dus een extra verplichting aan.
Heb je ruimte voor dubbele maandlasten?
Ook al ben je wellicht niet iedere maand in je vakantiehuis, de maandelijkse hypotheeklasten zijn er wel. Je moet dus rekening houden met dubbele lasten.
Voldoet de recreatiewoning aan de voorwaarden?
Om in aanmerking te komen voor een recreatiehypotheek moet de recreatiewoning aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de woning bijvoorbeeld van steen zijn, aangesloten zijn op het openbare wegennetwerk en voorzien zijn van water en elektriciteit.
Wil je de woning niet of beperkt verhuren?
Als je bij ons een hypotheek voor je recreatiewoning afsluit, ga je er mee akkoord dat je de vakantiewoning niet permanent mag verhuren. Met toestemming van ons mag je de woning maximaal 60 dagen per jaar verhuren. Let op: het is ook niet toegestaan om je vakantiewoning permanent te bewonen.
Meer over een recreatiewoning kopen
Hypotheek voor een recreatiewoning
Voor- en nadelen van een recreatiewoning