Stappenplan voor het verduurzamen van je woning


Met een energiezuinig huis kun je besparen op je energiekosten. Ook woon je in een comfortabel huis, dat ‘s winters warm blijft en ‘s zomers koel is. Met dit stappenplan ontdek je of duurzaam wonen ook haalbaar is voor jou, wat de kosten zijn en hoe je de financiering regelt.

Wat is een energiezuinig huis?

In een duurzaam huis verbruik je weinig energie voor het verwarmen of koelen van je woning. Dat kan goed zijn voor je portemonnee én het milieu. Dubbel glas en isolatie van de muren en vloeren zorgen ervoor dat er zo weinig mogelijk energie verloren gaat. Vooral als je een oud huis energiezuinig maakt, kun je dat terugzien op je energierekening. Is je huis al goed geïsoleerd? Dan kun je zelf energie opwekken. Zonnepanelen op het dak of een warmtepomp kunnen namelijk óók zorgen voor een lagere energierekening.

Is het verplicht je woning te verduurzamen?

Ben je van plan meer dan 25% van je woning te verbouwen? Dan is het vanaf 1 februari 2022 in de meeste gevallen verplicht om voor een deel duurzame energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepomp of zonneboiler. Als je geen ingrijpende verbouwplannen hebt, is een verduurzaming van je woning niet verplicht. Wel kan het verduurzamen van je woning flink schelen op je energierekening.

Stap 1: Check hoe energiezuinig je huis nu is

Voordat je aan de slag gaat met het verduurzamen van je woning, is het verstandig eerst te checken hoe energiezuinig je woning nu is. Dit kun je doen aan de hand van het energielabel. Sinds januari 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop van een huis. Heb je je huis na die datum gekocht? Dan weet je welk energielabel je huis heeft. Weet je niet welk energielabel je woning heeft? Check je voorlopige energielabel op energielabel.nl. Deze schatting is gebaseerd op het bouwjaar en het soort woning.

Doe de huisscan van Solease

    Wil je je huis verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Doe dan de huisscan op Solease.nl. Met de huisscan kun je een stappenplan maken om erachter te komen op welke manieren je je woning kunt verduurzamen.

    Stap 2: Wat valt onder het verduurzamen van je woning?

    Er zijn meerdere manieren om je huis te verduurzamen. Zo kun je je vloer, dak en/of ramen laten isoleren. Maar je kunt ook zonnepanelen plaatsen of een warmtepomp of boiler installeren.

    Bekijk ook onze energiebespaartips

    Met kleine maatregelen kom je ook een heel eind. Zoals het plaatsen van tochtstrips in deuren en ramen, het aanbrengen van radiatorfolie of het installeren van ledlampen. Benieuwd naar andere eenvoudige manieren om je huis te verduurzamen? Lees onze energiebespaartips.

    Stap 3: Breng je duurzame woonwensen in kaart

    Omdat er veel mogelijkheden zijn, is het belangrijk om je duurzame woonwensen goed in kaart te brengen. Bedenk welke besparingsmaatregelen je kunt nemen en hoever je hierin wilt gaan. Je kunt alleen voor een paar kleine energiebesparende aanpassingen kiezen of het groter aanpakken en je woning zelfs energieneutraal maken. Je wekt dan meer of evenveel energie op dan je nodig hebt.

    Stap 4: Breng de kosten in kaart van het verduurzamen van je woning

    Nadat je je duurzame woonwensen in kaart hebt gebracht, kun je een overzicht maken van de bijbehorende kosten. Vraag bijvoorbeeld een kostenindicatie bij verschillende installateurs van zonnepanelen en/of warmtepompen op. Het is hierbij verstandig om ruim te begroten en naar eventuele bijkomende kosten te vragen.

    Stap 5: Het financieren van de verduurzaming aan je woning

    Er zijn verschillende manieren om de verduurzaming van je woning te financieren. Zo kun je dit van eigen spaargeld doen, maar mogelijk kom je ook in aanmerking voor een subsidie of lening.

    Subsidies voor huis verduurzamen

    Check als eerste of je in aanmerking komt voor een of meerdere subsidies. Er bestaan verschillende subsidies voor het verduurzamen van je huis. Bijvoorbeeld voor het isoleren van je dak of vloer. Om te checken voor welke energiesubsidies je in aanmerking komt, kun je de Subsidiewijzer invullen.

    Hypotheek verhogen

    Als je je huis gaat verduurzamen, kun je misschien extra hypotheek krijgen. Bij RegioBank kun je je hypotheek verhogen tot 106% van de woningwaarde ná de verbouwing. Zo wordt het een stuk aantrekkelijker om je huis te isoleren of zonnepanelen aan te schaffen. Je kunt de volgende bespaaroplossingen laten meefinancieren in je hypotheek:

    • HR-ketel
    • Zonnepanelen
    • Zonneboiler
    • Warmtepomp
    • Dak-, vloer- en muurisolatie
    • Dubbel glas (HR++)

    Een duurzaamheidslening aanvragen

    Je kunt er ook voor kiezen om een duurzaamheidslening aan te vragen bij je gemeente. Deze lening is speciaal bedoeld voor het financieren van energiebesparende maatregelen aan je woning. Benieuwd of je gemeente een duurzaamheidslening aanbiedt? Vul dan je postcode in op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

    Spaargeld gebruiken

    Als het niet lukt om een subsidie, lening of een verhoging van je hypotheek te regelen, kun je de verduurzaming ook financieren van je spaargeld. Dat kan een aardige investering zijn, maar wel een investering die zich over de jaren kan terugverdienen, doordat je bespaart op je energierekening.

    Stap 6: Verduurzaming laten uitvoeren

    Als je weet hoe je je huis wilt verduurzamen, kun je offertes bij verschillende partijen opvragen. Besteed het uitvoeren van het verduurzamen van je woning, zoals het plaatsen van dubbel glas of zonnepanelen, uit aan een erkende installateur. Let ook op eventuele keurmerken en wetgeving rondom het installeren van duurzame oplossingen.

    Stap 7: Investering duurzaam wonen terugverdienen

    Een verduurzaming van je woning, levert bijna altijd een lagere energierekening op. Hoelang het duurt voordat elke maatregel is terugverdiend, verschilt. Op Milieucentraal.nl kun je het rendement van verschillende energiebesparende maatregelen berekenen.

    Meer weten over belangrijke financiële zaken? 

    Heb je advies nodig over het financieren van de verduurzaming van je woning? Je zelfstandig adviseur helpt je graag verder.

    Maak een afspraak

    Meer lezen

    Checklist huis verbouwen

    Alles over duurzaam wonen