Verlengen rentevaste periode Bespaarhypotheek
Je ontvangt van RegioBank een voorstel om je rente opnieuw vast te zetten. Dit doen we 3 maanden voor het einde van je rentevaste periode. Je kunt dan ook een nieuwe woningwaarde doorgeven, een andere aflosvorm kiezen of de looptijd van je Bespaarhypotheek verkorten.
Goed om te weten
Je kunt de woningwaarde, de aflosvorm en de looptijd niet meer aanpassen als je nieuwe rentevaste periode is ingegaan. Daarom sturen we je 6 maanden voordat de rentevaste periode afloopt, alvast een brief. Zo kun je jezelf goed voorbereiden op je keuze. De einddatum van je rentevaste periode staat ook in Mijn RegioBank, de RegioBank app en in je hypotheekofferte.
Stap 1: je krijgt een voorstel
Tenminste 3 maanden voordat de rentevaste periode afloopt, krijg je een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel vind je in Mijn RegioBank en de RegioBank app. Je krijgt het ook per post toegestuurd.
Stap 2: bekijk het voorstel en je huidige situatie
In het rentevoorstel vind je per leningdeel de rentevaste perioden met de rentes waar je uit kunt kiezen. Ook zie je meteen welke maandbedragen daarbij horen. We baseren de rentes op de marktwaarde en het energielabel van je huis. We kunnen dan ook het bedrag aanpassen dat je elk jaar zonder vergoeding van ons renteverlies mag aflossen. Als je het voorstel hebt, kun je ook:
- een nieuwe woningwaarde doorgeven via Mijn RegioBank of je adviseur
- een andere aflosvorm kiezen via je adviseur
- de looptijd van je hypotheek verkorten via je adviseur
Als je een nieuwe woningwaarde aan ons doorgeeft, krijg je een nieuw renteaanbod op basis van de nieuwe schuld-marktwaardeverhouding. Zorg er wel voor dat je de wijziging op tijd aan ons doorgeeft voordat je nieuwe rentevaste periode ingaat.
Goed om te weten
Om de waarde van je huis door te geven, heb je een recent WOZ-taxatieverslag of een recent taxatierapport nodig. Je hebt niet altijd een volledig taxatierapport nodig. Soms heb je genoeg aan een Desktop Taxatie. Dat is goedkoper en je hebt het rapport sneller in huis.
Is je energielabel nog geldig?
Een definitief energielabel is 10 jaar geldig. Het is belangrijk dat je zorgt voor een definitief geregistreerd energielabel als je een nieuwe rente kiest. Is je energielabel verlopen? En laat je geen nieuw energielabel registreren? Dan baseren we je nieuwe hypotheekrente op de laagste energiegroep. In het rentevoorstel zie je welke rente dat is.
Registreer je het nieuwe energielabel later? Dat is geen probleem. Dan passen we je rente op de eerste van de volgende maand automatisch aan naar de rente die hoort bij het nieuwe energielabel.
Je hypotheek aanpassen
Naast het nieuwe voorstel is het goed om stil te staan bij jouw situatie en of je hypotheek daar nog bij past. Of wil je weten of je maandlasten omlaag kunnen of misschien wil je ook iets anders aanpassen. Denk daarbij aan:
- Extra lenen om te verbouwen of je huis verduurzamen.
- Extra aflossen, aan het eind van je rentevaste periode kan dat zonder kosten.
- Natuurlijk willen we je graag als klant houden, maar overstappen naar een andere hypotheekaanbieder kan ook.
Twijfel je nog of wil je graag advies? Maak dan een afspraak met je adviseur. Je adviseur vertelt je vooraf hoe hoog de advieskosten zijn.
Stap 3: reageren op het rentevoorstel
Zodra je van ons een nieuw rentevoorstel hebt gehad, heb je 3 maanden de tijd om een keuze te maken en te reageren op het voorstel. Je hebt ook 3 maanden de tijd om een nieuwe marktwaarde door te geven, een andere aflosvorm te kiezen of de looptijd aan te passen. Als je ervoor kiest de rente bij je hypotheek te verlengen, gaat je keuze in op de renteverlengingsdatum: de dag waarop je huidige hypotheekrente vervalt.
Goed om te weten
Het maakt niet uit of de rentes op deze datum hoger of lager zijn. Voor jou gelden de rentepercentages die in het voorstel staan. Je keuze voor een nieuwe rentevaste periode kun je direct doorgeven in Mijn RegioBank of de RegioBank app.
Stap 4: Bevestiging van je keuze
Nadat je je keuze voor het verlengen van je rente aan ons hebt doorgeven, krijg je een brief met daarin de bevestiging van deze keuze. Er staat in tegen welk rentetarief en rentevaste periode de rente is verlengd en wat het maandbedrag is dat je gaat betalen. En je ziet welke rentes horen bij de andere tariefgroepen en energiegroepen. Zo zie je welke rente je gaat betalen als je extra aflost en je hypotheek daardoor in een andere tariefgroep komt. Of als je je huis energiezuiniger maakt voor een hoger energielabel.
Nieuwe hypotheekrente en de belasting
Een renteverlenging is een moment waarop de Belastingdienst toetst of je voldoende hebt afgelost voor je hypotheek die valt onder de fiscale wetgeving per 1 januari 2013. Heb je een betalingsachterstand, dan kan dit fiscale gevolgen hebben.
Lees hier meer over de gevolgen van een betalingsachterstand (Belastingdienst.nl).
Veelgestelde vragen over het aflopen van de rentevaste periode