Hypotheek voor zelfbouw prefab woning
Wat is een prefab woning?
Een prefab woning wordt op een snelle en efficiënte manier voor een groot deel in de fabriek gebouwd. Op de woonlocatie wordt de woning gemonteerd en woonklaar gemaakt. Dit kunnen allerlei soorten woningen zijn, zoals mantelzorgwoningen. Maar ook woningen voor starters of senioren. Een prefab woning is duurzaam. Bovendien kan met prefab bouwen de bouwtijd met ongeveer 1 jaar worden ingekort.
Zelf een prefab woning laten bouwen
Wil je zelf je woning laten bouwen? Dan kan dat ook met prefab bouw. Je woning laat je zelf in de fabriek bouwen, helemaal afgestemd op jouw woonwensen. We noemen dit een zelfbouw prefab woning. Wil je een prefab woning zelf laten bouwen? Dan bieden we aantrekkelijke hypotheekvoorwaarden. De zelfstandig adviseur kan je hier meer over vertellen.
Een voorbeeld
Stel je woont met je partner in een huis met een ruime tuin. Je moeder is op leeftijd en kan niet meer goed zelfstandig wonen. Ze heeft jouw hulp hierbij nodig. Bekijk dan of het mogelijk is om een prefab woning in jouw tuin te bouwen. Je moeder kan dan zelfstandig blijven wonen bij jou in de tuin. Zo’n prefab woning in je tuin is ook een mogelijkheid voor je volwassen kind die zelfstandig wil wonen.
Is een prefab woning iets voor jou?
Maak een afspraak met een zelfstandig adviseur bij jou in de buurt. Hij of zij vertelt je wat de voorwaarden zijn en waar je rekening mee moet houden. De adviseur kan je ook in contact brengen met prefab bouwers bij jou in de regio.
Stappenplan zelfbouw prefab woning
Om je woonwens te realiseren, is een goede voorbereiding belangrijk.
- Zorg allereerst voor inzicht in je hypotheekmogelijkheden voor een prefab woning. Onze zelfstandig adviseurs helpen je hier graag mee. Het oriëntatiegesprek met de adviseur is gratis én vrijblijvend.
- De volgende stap is dat er een kavel met omgevingsvergunning beschikbaar moet zijn waar jouw prefab woning mag komen te staan. Wil je de prefabwoning op de grond van je huidige woning plaatsen (bijvoorbeeld voor je ouders of kind)? Ook dan is er een vergunning nodig.
- Maak afspraken met de prefab bouwer over welk type woning je wilt laten bouwen.
- Stel met de prefab bouwer een aanneemovereenkomst op.
- Op basis van je situatie en wensen stelt een hypotheekadviseur een onafhankelijk hypotheekadvies op voor de financiering van je prefab huis - eventueel in combinatie met de bouwgrond. De adviseur vraagt de hypotheek voor je aan en ontzorgt je gedurende het proces. De kosten voor hypotheekadvies verschillen per adviseur.
- Als de hypotheek akkoord is, storten wij de hypotheeksom (voor de eventuele grond en de woning) in een bouwdepot. Je kunt dit maximaal 2 jaar gebruiken.
- De prefab bouwer plaatst de woning op de woonlocatie en zorgt ook voor de voorzieningen zoals gas, water en licht.
De afwerking van het huis doe je zelf of je laat dit doen via de prefab bouwer.
Je verhuist naar je nieuwe huis.
Voordelen prefab woning
- Snelle bouw en daardoor betaalbare woning
- Efficiënte en duurzame manier van bouwen: minder CO2 en afval
- Woning op maat: bijvoorbeeld voor senioren, starters of mantelzorgers
Nadelen prefab woning
- Er moet een stuk grond beschikbaar zijn waarop gebouwd mag worden
- Aanpassing woning achteraf is vaak lastiger. Denk aan leidingwerk of uitbouwen.
- Afwijkende wensen zijn lastiger te realiseren. De huizenbouwer werkt vaak met standaard fabrieksmaten en materialen.