Belastingen voor ondernemers
Ook als ondernemer krijg je te maken met het betalen van belasting. We hebben de belastingen waar ondernemers het vaakst mee te maken krijgen op een rij gezet.
De informatie op deze pagina is met zorg samengesteld. Voor een volledig beeld van alle belastingen adviseren wij de aangeboden websites. Daar vind je altijd de meeste actuele informatie. Raadpleeg je belastingadviseur als
je op zoek bent naar belastingadvies.
Tip: zorg voor een juiste en volledige administratie
Belastingaangifte doen is vast niet je favoriete bezigheid. Maar hoe beter je je administratie bijhoudt, hoe sneller het gedaan is. Met een zakelijke rekening blijven je zakelijke geldstromen gescheiden van je privé-geldstromen. Dat maakt de boekhouding een stuk overzichtelijker. Omdat je jouw boekhoudpakket kunt koppelen aan een zakelijke rekening heb je altijd de juiste gegevens in je administratie staan.
Loonheffing: maandelijks of 4-wekelijks
Als je personeel in dienst hebt, moet je loonheffingen inhouden op het loon van je werknemers. Het deel dat je inhoudt, draag je af aan de Belastingdienst. Loonheffingen is de verzamelnaam voor belasting over het loon, premie voor de volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over.
Omzetbelasting (btw): ieder kwartaal of maandelijks
Als ondernemer doe je aangifte omzetbelasting. Dit is de aangifte van betaalde en ontvangen btw. De btw die je betaalt aan de Belastingdienst, heb je doorberekend in jouw dienst of product naar klanten. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat deze belasting op tijd en volledig bij de Belastingdienst komt.
Goed om te weten: er gelden verschillende btw tarieven en vrijstellingen. In sommige situaties ben je als kleine ondernemer vrijgesteld van btw.
Lees meer over btw-aangifte doen op de website van de Belastingdienst.
Betaal op tijd
Zorg dat je op tijd bent met het indienen en betalen van je btw-aangifte, anders kan er een boete volgen.
Tip: download de app Btw-Alert van de Belastingdienst of zet een terugkerende herinnering in je agenda. Zo vergeet je geen aangifte omzetbelasting te doen en voorkom je boetes.
Inkomstenbelasting: jaarlijks
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan moet je de aangifte voor de inkomstenbelasting doen vóór 1 mei van het volgende jaar. Voor ondernemers is dit vaak een ingewikkeldere klus dan voor particulieren. Neem contact op met je boekhouder, accountant of belastingadviseur als je hulp wilt.
Lees meer over inkomstenbelasting voor ondernemers op de website van de Belastingdienst.
Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Lang niet iedere ondernemer is ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van je ‘bron van inkomen’. Op de website van de Belastingdienst staat uitgelegd wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.
Vennootschapsbelasting: jaarlijks
Onderneem je in een bv of nv? Dan moet je voor je bedrijf aangifte vennootschapsbelasting doen. Ook verenigingen en stichtingen moeten soms aangifte vennootschapsbelasting doen.
Lees meer over vennootschapsbelasting op de website van de Belastingdienst.
De Belastingdienst en zakelijk bankieren
Net als andere banken zijn we verplicht om bepaalde gegevens van onze klanten te delen met de Belastingdienst. Lees hier meer over welke gegevens RegioBank deelt met de Belastingdienst.
Handig: spaarpotten aanmaken
Heb je een zakelijke spaarrekening? Dan kan je in de app eenvoudig spaarpotten aanmaken voor spaardoelen. Daarna kun je het saldo van je spaarrekening over die spaarpotten verdelen. Handig als je geld apart wilt zetten voor de belastingaangifte.
Meer lezen
MKB Rekening: houd je zakelijke en privé geldstromen gescheiden
Het nut van een zakelijke rekening
Boekhoudkoppeling: altijd de juiste gegevens in je administratie