Pensioen opbouwen als ondernemer


Als ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op. Je moet dus zelf sparen of beleggen als aanvulling op je AOW, dat je opbouwt als je in Nederland woont of werkt. Lees hier hoe je dat kunt doen.
Alle informatie op deze pagina is met zorg voor je samengesteld. Wij adviseren de aangeboden websites voor de meest actuele informatie

Waarom pensioen opbouwen als ondernemer?

In Nederland bestaat het pensioen uit 3 pijlers: AOW, het pensioen dat je opbouwt bij een werkgever en pensioen dat je zelf opbouwt. Daarnaast kun je nog een aanvullend pensioen opbouwen uit spaargeld, beleggingen of lijfrente.

Als zelfstandig ondernemer heb je meestal recht op AOW. Die ontvang je van de overheid zodra je de AOW-leeftijd bereikt. Maar waar mensen in loondienst meestal pensioen opbouwen bij hun werkgever, is het voor jou verstandig om je eigen pensioen te regelen. Als je op tijd begint, is je investering relatief lager én heb je waarschijnlijk meer te besteden als je straks met pensioen gaat.

Hoe kan ik pensioen opbouwen als ondernemer?

Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen als ondernemer. Soms kun je vanuit loondienst je oude pensioenregeling voortzetten, of je kunt zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Tot en met 2022 kon je als ondernemer een deel van de winst reserveren voor een oudedagsvoorziening, de fiscale oudedagsreserve (FOR). Vanaf 1 januari 2023 kun je geen oudedagsreserve meer vormen. Heb je nog een FOR op de balans staan? Dan blijven de regels gelden rond het afwikkelen. Meer informatie over de Oudedagsreserve vind je op de website van de Belastingdienst.

Sparen of beleggen voor een aanvullend pensioen

Je kunt ook een speciale pensioen opbouwrekening openen, bijvoorbeeld de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening van RegioBank. Je stort je geld dan op een geblokkeerde rekening.

Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

Met onze Aanvullend Pensioen Opbouwrekening kun je sparen voor een aanvullend pensioen, door een deel van je geld te sparen en een ander deel te beleggen. Met fiscaal voordeel. Let op: met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

  • Je kunt periodiek geld storten op de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening. Deze bankspaarrekening is tijdens de looptijd geblokkeerd.
  • Je spaart of belegt fiscaal vriendelijk doordat je stortingen binnen fiscale grenzen van de belastingdienst kunt aftrekken van het belastbaar inkomen in je aangifte inkomstenbelasting.
  • Je betaalt pas belasting als je jouw geld krijgt uitgekeerd. Op de uitkeringen houden we loonheffingen in, die we afdragen aan de Belastingdienst.

Lees meer over de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening

MeerKeuze Sparen

Wil je naast je pensioen zakelijk sparen op een flexibele manier? Kies dan voor MeerKeuze Sparen. Deze rekening bestaat uit een vrij deel met variabele rente en een vast deel met vaste rente. Uit het vrije deel kun je eenvoudig geld opnemen en storten voor je onderneming. Het vaste deel blokkeer je voor een bepaalde periode. Als je tussentijds geld wilt opnemen, betaal je daarvoor kosten.

Lees meer over MeerKeuze Sparen

Fiscaalvriendelijk pensioen opbouwen

Als je kiest voor een speciale pensioen opbouwrekening, zoals de Aanvullend Pensioen Opbouwrekening van RegioBank, profiteer je van belastingvoordeel.

Jaarruimte benutten: inleg aftrekbaar van inkomen

Heb je een pensioentekort? Dan mag je jouw inleg aftrekken van je inkomen (box 1) bij je aangifte inkomstenbelasting. Je kunt niet onbeperkt geld storten op je pensioen opbouwrekening. Het maximale bedrag dat je mag inleggen noemt de Belastingdienst je jaarruimte. Hoeveel jaarruimte je hebt, hangt af van je pensioentekort. Hoe groter je tekort, hoe meer jaarruimte je hebt. Alle jaarruimte die je de afgelopen 10 jaar niet hebt benut, heet je reserveringsruimte. Naast je maximale jaarruimte en reserveringsruimte, stelt de belastingdienst ook nog een absoluut maximum wat je mag inleggen. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Jaarruimte berekenen

Via de website van de Belastingdienst kun je je jaarruimte berekenen. Doe dit ieder jaar opnieuw, zodat je optimaal gebruikmaakt van de fiscale ruimte.

Geen vermogensbelasting tijdens opbouwen

Je hoeft geen vermogensbelasting te betalen, de zogeheten vermogensrendementsheffing, over het bedrag dat op je geblokkeerde pensioenrekening staat.

Mogelijk lager belastingtarief bij uitkeren

Je gaat pas belasting betalen op het moment dat je je geld krijgt uitgekeerd na je pensioen. Meestal daalt je inkomen na je pensionering, waardoor je mogelijk in een lager belastingtarief valt.

Verplichte pensioenregeling voor ondernemers

Voor zelfstandig ondernemers binnen bepaalde beroepsgroepen bestaat er een verplichte pensioenregeling. Denk bijvoorbeeld aan schilders, apothekers, dierenartsen, fysiotherapeuten en huisartsen. Op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel vind je een overzicht van alle beroepen die verplicht aan een pensioenfonds moeten deelnemen.

Deelnemen aan niet-verplichte pensioenregelingen

Ondernemers waar geen verplichte pensioenregeling voor geldt, kunnen het volgende regelen om pensioen op te bouwen:

Vragen over pensioen opbouwen als ondernemer?

Wil je weten hoe je je pensioen als ondernemer kunt regelen? Onze zelfstandig adviseurs staan voor je klaar om informatie te geven over onze producten.

Maak een afspraak