Waardeoverdracht pensioen

Als je van werkgever verandert, krijg je vaak ook een andere pensioenregeling. Is die gunstiger dan de vorige regeling? Dan kan het slim zijn om je opgebouwde pensioen mee te nemen naar je huidige pensioenuitvoerder. Dat heet een waardeoverdracht. Lees hier alles over hoe een waardeoverdracht werkt en waar je op moet letten. 

Wat is de waardeoverdracht van je pensioen? 

Het pensioen dat je bij een werkgever hebt opgebouwd, blijft daar in principe staan. Of althans, bij de bijbehorende pensioenuitvoerder. Dit bedrag krijg je uitgekeerd als je met pensioen gaat. Heb je een nieuwe baan? Dan kun je jouw opgebouwde pensioen ook meenemen naar je nieuwe pensioenfonds. Het overzetten van het opgebouwde pensioen naar een nieuwe pensioenuitvoerder heet een waardeoverdracht. 

Overzetten van je pensioen 

Als je je pensioen wilt overzetten naar je nieuwe werkgever, moet je eerst een opgave van je pensioenafspraken opvragen bij de pensioenuitvoerder van je oude werkgever. Daarna vraag je bij de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever een waardeoverdracht aan. Je kan ook bij beide pensioenuitvoerders eerst een offerte opvragen, zodat je ziet wat de gevolgen van een waardeoverdracht voor jou zijn. Als je in dezelfde sector blijft werken met een verplicht pensioen, is de kans groot dat je bij dezelfde pensioenuitvoerder blijft. Je hoeft dan geen waardeoverdracht te regelen, je pensioenuitvoerder blijft dan hetzelfde en groeit vanzelf door. 

Kleine pensioenen 

Sinds 1 januari 2019 dragen pensioenuitvoerders een klein pensioen automatisch over aan de nieuwe uitvoerder. Afkoop van je pensioen is nog maar onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Het kleine bedrag wordt dan op je rekening gestort. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over kleine pensioenen. Bijvoorbeeld het antwoord op de vraag wat een klein pensioen precies is. 

Meer over kleine pensioenen op rijksoverheid.nl

Waardeoverdracht: wel of niet doen? 

Of het wel of niet verstandig is om een waardeoverdracht te doen, hangt van meerdere zaken af. Als je jonger dan veertig bent, heb je meestal nog weinig pensioen opgebouwd. Dan kan het voordeliger zijn om een waardeoverdracht te doen als je bij je nieuwe werkgever een betere pensioenregeling hebt. Wanneer je al veel pensioen hebt opgebouwd, is het verstandig om goed af te wegen of een waardeoverdracht slim is. Twijfel je? Vraag dan advies aan een pensioendeskundige. 

Wat kost het overdragen van je pensioen?

De pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever is verplicht om mee te werken als je een verzoek tot waardeoverdracht doet. Ze mogen daarvoor geen kosten in rekening brengen.  

De dekkingsgraad van de waardeoverdracht 

Let er goed op dat de dekkingsgraad van je pensioen hoog genoeg is voor een waardeoverdracht. Als de dekkingsgraad lager is dan 100 procent, heeft je oude pensioenuitvoerder niet genoeg geld om alle pensioenen uit te betalen. Je nieuwe pensioenuitvoerder zal je verzoek tot waardeoverdracht dan weigeren. Als de dekkingsgraad van je oude pensioenuitvoerder weer boven de 100 procent komt, krijg je bericht en kun je alsnog een waardeoverdracht aanvragen.

Zelf extra pensioen opbouwen?

Extra pensioen opbouwen kan handig zijn. Om een pensioengat op te vullen, of als extratje. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Lees er alles over.

Meer over extra pensioen

Vervroegd met pensioen?

Heb je er weleens over nagedacht om eerder met pensioen te gaan? Met onze handige tool kun je berekenen wat de mogelijkheden zijn én wat je aan vermogen moet opbouwen.

Naar de Mijn Getal tool